Νέοι Επιβάτες

Περιγραφή

 

Δυτικά της Περαίας και κατά μήκος της παραλίας βρίσκονται οι Νέοι Επιβάτες , χωριό που την εποχή της τουρκοκρατίας ήταν τούρκικο τσιφλίκι και λεγόταν ''Μπαξέ Τσιφλίκι'', ονομασία με την οποία είναι γνωστό μέχρι σήμερα το χωριό ('Εχει τραγουδηθεί από τον αείμνηστο Τσιτσάνη, ο οποίος διέμενε στην περιοχή).

 

Χωριό με πλούσια βλάστηση, αμφιθεατρικά κτισμένο από τους λόφους μέχρι την παραλία με απίστευτη φυσική ομορφιά.


Χαρακτηριστική η παραλία που σκιάζεται από αρμυρίκια σχεδόν καθ όλο το μήκος της, με πεντακάθαρα νερά(Γαλάζια σημαία , ναυαγοσωστική κάλυψη) και διάσπαρτα ταβερνάκια beach bar,καφέ δίπλα στο κύμα.

 

Νούμερο ένα επιλογή των νέων η 900μ αμμώδης παραλία του ''μπαξέ'' όπως ονομαζόταν παλαιότερα. Σε όλο το μήκος της, τεράστια δέντρα απλώνουν την σκιά και την δροσιά τους στην αμμουδιά . Επιβραβευμένη με γαλάζια σημαία και ναυαγοσωστική κάλυψη όλη την θερινή περίοδο. Η παραλία αυτή παντρεύει την εικόνα του ψαράδικου χωριού με την έντονη ,σύγχρονη καλοκαιρινή διασκέδαση που ξεκινά από το πρωί στα beach bar που είναι απλωμένα σε όλο το μήκος της έως αργά την νύχτα. Στα διάσπαρτα ταβερνάκια με τραπεζάκια δίπλα στο κύμα μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης ολόφρεσκα ψάρια (από τοπικούς ψαράδες) τοπικούς μεζέδες και εκλεκτό τσίπουρο και κρασί τοπικών παραγωγών.

 

Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών αλλά και δεκάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια καλύπτουν την διαμονή των τουριστών με όλες τις ανέσεις

Ιστορία

Οι Νέοι Επιβάτες βρίσκονται δυτικά της Περαίας και κατά μήκος της Παραλίας. Μέχρι και την Απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912, η περιοχή  ήταν φέουδο ενός Τούρκου πασά και ονομαζόταν Μπαξέ Τσιφλίκ. Ο νέος οικισμός των Επιβατιανών προσφύγων δημιουργήθηκε στην περιοχή που βρισκόταν το θερινό σπίτι του πασά, στην ίδια τοποθεσία όπου είναι κτισμένος σήμερα ο ναός της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, Πολιούχου της κωμοπόλεως.

Σ’ εκείνη την τοποθεσία, εγκαταστάθηκαν το 1923, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, 159 προσφυγικές οικογένειες (631 άτομα), όλες προερχόμενες από την κωμόπολη Επιβάτες, που ήταν προάστιο της Κωνσταντινούπολης και έδωσαν και το όνομα Νέοι Επιβάτες. Αν και δεν έπαψε ποτέ να είναι σε χρήση και η δεύτερη ονομασία Μπαξέ Τσιφλίκι, τόσο από τους Επιβατιανούς όσο και από τους παλιούς Θεσσαλονικείς.

Οι Νέοι Επιβάτες ήδη από το 1928 αποτελούσαν πόλο έλξης παραθέρισης των Θεσσαλονικέων. Σ’ αυτό βοηθούσε πάρα πολύ το ότι οι πρόσφυγες φρόντισαν να κάνουν αμέσως μετά την εγκαταστασή τους, έναν ξύλινο λιμένα, και η τακτική συγκοινωνία με καραβάκια (Από τους Ν. Επιβάτες κατά τον μεσοπόλεμο ξεκινούσαν καθημερινά 5 καράβια).

Αξιοθέατα
  •  Ιερός Ναός Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ
  • Μαρίνα Ν.Επιβατών

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ
Σωματεία
  • ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΕΠΙΒΑΤΩΝ

  • ΒΕΪΚΕΙΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ Ν. ΕΠΙΒΑΤΩΝ

  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΑΙΑΣ, Ν. ΕΠΙΒΑΤΩΝ, ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ

Φωτογραφίες

   

  

Βίντεο

Βιβλία

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων