Επανομή

Περιγραφή

Από τον Όμηρο αναφέρεται ως ‘’Γιγωνίς Άκρα’’ και κατοικείται συνεχώς από τα νεολιθικά χρόνια. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα χωριά τόσο κατά τα Βυζαντινά χρόνια όσο και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της είναι γηγενείς.


Η φυσική ομορφιά της Επανομής προσφέρει εκπλήξεις σε κάθε είδους επισκέπτη. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα, από όλες τις ιστορικές περιόδους ( Οργανωμένος Παλαιοχριστιανικός χώρος ταφής στη θέση ‘’Λιμάρι’’ 4ο-5ο αι. , Σαράντα δύο τάφοι 2ου-5ου αιώνα μχ , Παλαιοχριστιανική εκκλησία στη θέση ‘’Μπγιαδούδι’’, Μετόχι της Μονής Αγίας Αναστασίας στη θέση ‘’Κριτζιανά’’),τον υδροβιότοπο, ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον 4km νότια του οικισμού   στη θέση ‘’Τσαίρι’’ ,ενταγμένος στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura , έως τα καταγάλανα νερά στις χιλιομέτρων παραλίες απαράμιλλου κάλλους. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, ο «ποταμός» με το γνωστό ναυάγιο, «το φανάρι» , «η ακτή αγελαδάρικο» , «το κτήμα του καραγκιόζ», «η παραλία του όρμου Επανομής» και «η ακτή Μεσημερίου».


Пαραλία «Πάλιουρα».
Εξαιρετική επίσης επιλογή είναι η παραλία ‘’Πάλιουρα’’. Αμμώδης ,με κρυστάλλινα νερά , κατάφυτη από πεύκα και οργανωμένη με beach bar που είναι ανοιχτά από το πρωί έως αργά το βράδυ προσφέροντας διασκέδαση στους νέους που την κατακλύζουν καθημερινά.

Ιστορία

Η Επανομή (ή όπως γραφόταν παλαιότερα Επανωμή), έχει έκταση 91.541 στρέμματα και ο πραγματικός πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 8.671 κάτοικοι, οι οποίοι αυξήθηκαν ελαφρώς και έγιναν 8.979 με την απογραφή του 2011. Η έκταση των ακτών της φτάνει τα 40 χιλιόμετρα, ενώ το ακρωτήρι της αποτελεί το γεωγραφικό όριο του Θερμαϊκού κόλπου. Το 1918 ιδρύθηκε η Κοινότητα της Επανομής.

Η αρχή της ιστορίας της Επανομής βρίσκεται πολύ παλιά καθώς είναι από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής και κατοικούταν από τα νεολιθικά χρόνια.

Στην περιοχή της Επανομής έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που αναφέρονται κυρίως στα παλαιοχριστιανικά και πρωτοχριστιανικά χρόνια. Από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους είναι το νεκροταφείο στη θέση Λιμόρι, το οποίο εντοπίστηκε βορειοδυτικά της Επανομής. Πρόκειται για οργανωμένο παλαιοχριστιανικό χώρο ταφής ο οποίος ήταν σε χρήση όλο τον 4ο και το πρώτο μισό του 5ου μ.χ. αιώνα.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως 42 τάφους διαφόρων κατηγοριών, μέσα και γύρω από τους οποίους βρέθηκαν αρκετά σκεύη, αγγεία, κοσμήματα, αλλά και νομίσματα που χρονολογούνται από το τέλος του 2ου μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα. Ανατολικά του νεκροταφείου στο Λιμόρι, στη θέση Μπγιαδούδι, ήρθαν στο φως τα ερείπια μιας τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Ο ναός διέθετε πλούσιο γλυπτό αρχιτεκτονικό διάκοσμο, με πολύχρωμα μάρμαρα και ψηφιδωτά με φύλλα χρυσού και αργύρου.

Τρία χιλιόμετρα νότια της Επανομής βρίσκονται τα Κριτζιανά, ένα από τα τέσσερα μεγάλα μετόχια της Μονής της Αγίας Αναστασίας. Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο της Μονής της Αγίας Λαύρας το 1110. Δυστυχώς δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για τον τοπικό πληθυσμό ή την έκταση των Κριτζιανών. Το βέβαιο είναι ότι το 1530, τα Κριτζιανά υπάγονται ήδη στο Μετόχι της Αγίας Αναστασίας.


Με την πάροδο των ετών το χωριό Κριτζιανά εξαφανίστηκε, χωρίς να έχει εντοπιστεί η ακριβής του θέση, η οποία το πιο πιθανό είναι να βρισκόταν στο σημερινό μετόχι της Αγίας Αναστασίας. Το μετόχι είναι χτισμένο με οχυρωματικό τρόπο, καθώς την εποχή που κατασκευάστηκε, οι πειρατικές επιδρομές ήταν συχνό φαινόμενο στην περιοχή.
Η Επανομή σε όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας ανήκε διοικητικά στο Ναχιγιέ της Καλαμαριάς και φορολογικά στο χάσι του Λόγγου. Στην επανάσταση του 1821, οι Επανομίτες συμμετείχαν ενεργά με πολλούς αγωνιστές, όπως ο Γεώργιος Ιωάννου, ο οποίος ήταν πληρεξούσιος της Χαλκιδικής στην Α΄ Εθνοσυνέλευση Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος, ο Χριστόδουλος Θεοδώρου (γεν. 1796), ο Βασίλειος Αντωνίου (γεν. 1790), ο Τριαντάφυλλος Κώστα (γεν. 1793) και ο Αγγελής Λάμπρου (1796-1864).

Η Επανομή είναι περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας αφού ο υδροβιότοπος που υπάρχει στην περιοχή «Φανάρι», έκτασης 5.500 στρεμμάτων, λειτουργεί ως καταφύγιο αποδημητικών πουλιών και άλλων θηραμάτων και είναι πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα. Ο υδροβιότοπος της Επανομής είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα  “Natura 2000” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Επανομή είχε 4.210 κατοίκους το 1940, έγιναν 4.505 το 1951, ανέβηκαν στους 4.908 το 1991, ανήλθαν στους 6.885 το 2001 για να εκτιναχθούν στους 9.055 με την απογραφή του 2011

Αξιοθέατα
 • Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ
 • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Επανομής

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ
 • Ιερός Ναός Αγίου Αργυρίου του Επανομίτου

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ
 • Το Μετόχι των Κριτζιανών

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ
 • Λιμνοθάλασσα Επανομής

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ

 

 

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο Αξιοθέατο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα "Αξιοθέατο Επανομής".

Σωματεία
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ (Σελίδα)

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΑΝΟΜΗΣ (Σελίδα)

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΚΑΣΤ.ΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΝΟΜΗΣ (Σελίδα)

 • ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ (Σελίδα)

 • ΕΘΟΠΑΚΕ

 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓ/ΩΝ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

 • Α.Ε.Σ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ (Σελίδα)

 • Ν.Ο.Θ.Α. ΕΠΑΝΟΜΗΣ

 • Π.Α.Ε. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

 • ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ (Σελίδα)

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΔΗΜΟΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΜΗ «ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

Φωτογραφίες

  

 

 

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα "Υλικό Επανομής".

Βίντεο

 

 

 

 

 

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα "Υλικό Επανομής".

Βιβλία
 • Ιστορία και μνημεία της Επανομής , Δήμος ΘερμαΪκού

 • ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ-ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

 
Το παραπάνω βιβλίο μπορείτε να το βρείτε με ένα κλικ εδώ
 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο βιβλίο με την ιστορία της Περαίας παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα "Βιβλίο Επανομής".

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων