Νέα Μηχανιώνα

Περιγραφή

Η Νέα Μηχανιώνα κτισμένη σε μια από τις πιο πανοραμικές τοποθεσίες του Θερμαΐκού κόλπου , στην περιοχή της αρχαίας ΑΙΝΕΙΑΣ. Έχει να επιδείξει πέρα από το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων φυσικό πλούτο ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας.

 

Η Νέα Μηχανιώνα φημισμένη για τον μεγαλύτερο στόλο μέσης αλιείας στην Ελλάδα (η εγκατάσταση της ιχθυόσκαλας το 1998, την κατέστησε κέντρο διοίκησης και εμπορίας ψαριών και οστρακοειδών όλης της Βόρειας Ελλάδας) αλλά και για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (από το 1968) η οποία εφοδιάζει άρτια καταρτισμένους αξιωματικούς στην Ελληνική και όχι μόνο Ναυτιλία.


Η Νέα Μηχανιώνα μια πόλη με πολλά πρόσωπα που περιμένει να τα αποκαλύψει σε κάθε είδους επισκέπτη. Στον φυσιολάτρη έχει να αποκαλύψει ένα μικρό επίγειο παράδεισο ( περιοχή natura) σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Στον αρχαιολάτρη ευρήματα από τους Ρωμαικούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους. ( τραπεζόσχημη τούμπα γνωστή ως ''Τούμπα Τάμπια'' η ΄΄Κουμ Καλέ'', νεκροταφεία ρωμαικών και παλαιοχριστιανικών χρόνων , ναυτικά οχυρά).

 

Στον προσκυνητή έναν από τους πιο επιβλητικούς ναούς ,τον Ναό της Παναγίας Φανερωμένης όπου φυλάσσεται και η ομώνυμη εικόνα η οποία σώζεται από την εποχή της εικονομαχίας και την γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου προστάτη των Ναυτικών στο λιμανάκι της Μηχανιώνας, ενώ στον λάτρη της θάλασσας στιγμές χαλάρωσης σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερου κάλους και ξενοιασιάς στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας Τουμπαρλί στο ακρωτήρι Τούζλα.


Παρά την τουριστική ανάπτυξή της, έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού χωριού. Έτσι όταν πέφτει ο ήλιος η κεντρική πλατεία γεμίζει κόσμο που κάνει την βόλτα του , απολαμβάνει τον φημισμένο παραδοσιακό ''λουκουμά'' Μηχανιώνας σε κάποιο από τα καφέ που βρίσκονται πάνω από την ιχθυόσκαλα και το γραφικό λιμανάκι η γεύονται τα ολόφρεσκα ψάρια με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Ιστορία

Ο οικισμός της Ν. Μηχανιώνας ιδρύθηκε το 1923 στα πλαίσια της ανταλλαγής πληθυσμών από πρόσφυγες προερχόμενους στην πλειοψηφία τους από την περιοχή του Κυζίκου στην Προποντίδα. Αυτή η πρώτη εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε σε έκταση 450 περίπου στρεμμάτων. Το 1931 με τη διανομή γεωργικής γης ενσωματώθηκαν επιπλέον άλλα 50 στρέμματα στον οικισμό. Το 1948 εγκρίθηκε ρυμοτομικό σχέδιο σε έκταση 650 περίπου στρεμμάτων, ακολουθώντας σε γενικές γραμμές την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση της δομημένης περιοχής και επεκτάθηκε στα ήδη διανεμημένα αγροτεμάχια.

H περιοχή της Μηχανιώνας, μέχρι και το 1926 υπαγόταν διοικητικά στην Κοινότητα της Επανομής. Στη συνέχεια αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα η οποία συμπεριλάμβανε και τους οικισμούς της Ν. Κερασιάς και Αγγελοχωρίου. Αρχικά λοιπόν τα όρια της Κοινότητας Ν. Μηχανιώνας ταυτιζότανε με τα όρια του «Καποδιστριακού» Δήμου της Μηχανιώνας. Στη συνέχεια οι οικισμοί του Αγγελοχωρίου και της Ν. Κερασιάς αποτέλεσαν ξεχωριστές διοικητικές ενότητες (κοινότητες). Από 1 Ιανουαρίου 1994 η Κοινότητα της Ν. Μηχανιώνας μετατράπηκε σε Δήμο καθώς ξεπέρασε τους 5000 κατοίκους. Από 1 Ιανουαρίου 1995 υπήρξε εθελούσια συνένωση μεταξύ του Δήμου Μηχανιώνας και της Κοινότητας της Κερασιάς. Με τον Ν. 2539/97 συστάθηκε ο νέος Δήμος Μηχανιώνας, στον οποίο συνενώθηκαν ο πρώην Δήμος Ν. Μηχανιώνας (ο οποίος συμπεριλάμβανε ήδη και την Κερασιά) και η Κοινότητα Αγγελοχωρίου. Σήμερα, μετά τον «Καλλικράτη», μετέχουν στον ενιαίο δήμο Θερμαϊκού.

Το 1940 η Νέα Μηχανιώνα είχε 2.283 κατοίκους, το 1951 μετά τον πόλεμο 2.662 κατοίκους, οι οποίοι το 1981 έγιναν 4.020, για να ανεβούν στους 5.678 κατοίκους το 1991, να εκτοξευτούν το 2001 στους 7.155 και να φτάσουν σήμερα, με την απογραφή του 2011 στους 8.775 κατοίκους.

Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από τα προϊστορικά χρόνια, γεγονός που μαρτυρεί μια σειρά από «τούμπες» που υψώνονται από το Μεγάλο Έμβολο ως την Καλλικράτεια. Από τις τούμπες αυτές, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μηχανιώνας, περιλαμβάνεται η τούμπα της Τάμπιας που ορθώνεται στην απόκρημνη ακτή πάνω από τον υδροβιότοπο της Αλυκής. Η θέση της ταυτίζεται με τη θέση της πόλης «Αίνεια», η οποία υπήρξε σημαντική πόλη κατά τους ιστορικούς χρόνους.

Αξιοθέατα
 • Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ

 • Εκκλησία Αγίου Νικολάου

 

 Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ

 • Λιμάνι 

 Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ
 • Αρχαία Αινεία

 Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο Αξιοθέατο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα "Αξιοθέατο Νέας Μηχανιώνας"

Σωματεία
 • ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ (Σελίδα)
 • ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ & ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΜΗ/ΝΑΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» (Σελίδα)
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓ/ΩΝ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
 • Α.Σ. ΑΙΝΕΙΑΣ Αθλήματα: Κινέζικες Πολεμικές Τέχνες
 • ΠΑ.Σ.ΑΝ.Α. ΜΑΧΗΤΕΣ Πετοσφαίριση
 • Α.Σ. ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ποδόσφαιρο, Καλαθοσφαίριση, Πετοσφαίριση (Σελίδα Ποδοσφαίρου) (Σελίδα Πετοσφαίρισης)
 • Α.Ε. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Πετοσφαίριση (Σελίδα)
 • ΕΡΜΗΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ Ποδόσφαιρο
 • ΛΕ.ΜΟΤΟ. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ Μοτοσυκλέτα (Σελίδα)
 • Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ν. Μηχανιώνας (Σελίδα)
 

 

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο ενεργό σωματείο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα "Σωματείο Νέας Μηχανιώνας"

 

Φωτογραφίες

          

 

.

  

 

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα "Υλικό Νέας Μηχανιώνας"


     

Βίντεο

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα "Υλικό Νέας Μηχανιώνας"

Βιβλία
 • Από τις "χαμένες πατρίδες" στην πατρίδα του Σήμερα: Νέα Μηχανιώνα, Προσφυγική συνείδηση και ταυτότητα, Ποτηρόπουλος Παρασκευάς.

 

 • Η Μηχανιώνα της Κυζίκου Ιστορία και Παραδόσις

Το βιβλιο αυτό είναι διαθέσίμο στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μηχανιώνας

 

 • Ιστορία της Παναγίας και της Παλαίας Μηχανιώνας, ΙΟΡΔΑΝΙΩ ΡΗΓΑΚΗ, Νέα Μηχανιώνα 1983

 

 • Η ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ , ΑΘΑΝ, Ρ, ΜΑΤΙΚΑΣ

 

 • Το ιστορικό του Ιερού Προσκυνήματος, Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης

 

 • Η ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ

 

 • ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ-ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

 

Το παραπάνω βιβλίο μπορείτε να το βρείτε με ένα κλικ εδώ

 

 

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο βιβλίο με την ιστορία της Νέας Μηχανιώνας παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα "Βιβλίο Νέας Μηχανιώνας"

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων