Φεστιβάλ

ΜΑΪΟΣ : 32α ΑΡΓΥΡΙΑ - ΕΠΑΝΟΜΗ 2019

Ανοίγουν και φέτος τις πύλες τους τα 32α Αργύρια - Επανομή 2019 - μια διοργάνωση του Δήμου Θερμαϊκού, του ΔΗΠΠΑΚΥΘ και της Δημοτικής Κοινότητας Επανομής - και υποδέχονται τους επισκέπτες με πλήθος θρησκευτικών, πολιτιστικών, μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων, αγροτο-επαγγελματο-βιοτεχνική έκθεση, υπαίθρια αγορά, λούνα παρκ, αγώνες, παιχνίδια.

περισσότερα
ΜΑΙΟΣ: “ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ”

 

Η Ν..Μηχανιώνα γιορτάζει τη γενέθλια ημέρα της τον Μαίο, που ιδρύθηκε με τον ερχομό των κατοίκων της Μηχανιώνας, Κυζίκων και Τσεσμέ, στην καινούργια τους πατρίδα.

Έτσι λοιπόν μια σειρά από εκδηλώσεις ξεκινάνε από το πρωί και ολοκληρώνονται το βράδυ σε μια μεγάλη γιορτή.

ΜΑΙΟΣ: “ ΑΡΓΥΡΙΑ ΕΠΑΝΟΜΗΣ”

 

Τα ΑΡΓΥΡΙΑ είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του Δημοτικού Διαμερίσματος της Επανομής και με τη συμβολή της Εκκλησίας προς τιμήν του Αγίου Αργυρίου του Επανομίτη.

Πολλές και διάφορες εκδηλώσεις των Αργυρίων γεμίζουν με κόσμο την κεντρική πλατεία της Επανομής.

ΙΟΥΝΙΟΣ: “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ- ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ”

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ» διοργανώνει κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, μια ιδιαίτερη εκδήλωση, αφιερωμένη στα παιδιά και τους εφήβους, το Πανελλήνιο παιδικό –εφηβικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Θερμαϊκού.  Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η επιβράβευση της αξιέπαινης αλλά και επίπονης προσπάθειας που καταβάλλουν τα παιδικά χορευτικά συγκροτήματα, οι Σύλλογοι και οι χοροδιδάσκαλοί τους με στόχο να διασώσουν, να διατηρήσουν και να προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό και τη λαϊκή μας παράδοση.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν και χορευτικές ομάδες από το εξωτερικό.

ΙΟΥΝΙΟΣ: “Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ”

 

Στην όμορφη παραλία του Αγγελοχωρίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο η Γιορτή του Ψαρά και του Αγρότη. Μέλη των σωματείων από τους αγρότες και τους αλιείς συμμετέχουν και καλοσωρίζουν όλους τους επισκέπτες που θέλουν να γιορτάσουν μαζί τους τη μέρα αυτή.

Το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. είναι πάντα δίπλα τους να στηρίζει και να διοργανώνει την εκδήλωση δειχνοντας το σεβασμό προς την τοπική ανάπτυξη.  Μουσικές και κεράσματα συνοδεύουν τη γιορτινη ατμόσφαιρα. 

ΙΟΥΝΙΟΣ/ΙΟΥΛΙΟΣ: “ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ”

 

Από το 1918, το Μεσημέρι ήταν συνοικισμός της Επανομής. Ο πληθυσμός του Μεσημερίου, αυξήθηκε σημαντικά μετά το 1922, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο και την Ανατολική Ρωμυλία.

Το Μεσημέρι, αποσπάστηκε από την κοινότητα Επανομής και έγινε ανεξάρτητη κοινότητα το 1946 με έκταση 11.913 στρέμματα. Μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι τιμούν το τόπο τους με εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Πόντο και στην Μακεδονία.

ΙΟΥΛΙΟΣ: “ΕΠΙΒΑΤΙΑΝΑ”

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ» διοργανώνει κάθε χρόνο, το δεύτερο 10ήμερο του Ιουλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Θερμαϊκού, τις Διεθνείς Θερινές Εκδηλώσεις Λαογραφίας- Πολιτισμού & Παράδοσης «ΕΠΙΒΑΤΙΑΝΑ».

Οι εκδηλώσεις διαρκούν πέντε ημέρες και περιλαμβάνουν παραδοσιακά γλέντια, λαϊκές βραδιές, Γιορτή Σαρδέλας, εκθέσεις και το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με χορευτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΙΟΥΛΙΟΣ: “ΜΗΧΑΝΙΩΤΙΚΑ - ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ”

 

Τα Μηχανιώτικα είναι μιά σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνοδευόυν πάντα τις φεγγαρόλουστες ημέρες του Ιουλίου στη Νέα Μηχανιώνα.

Συναυλίες με γνωστούς  καλλιτέχνες, φημισμένες θεατρικές παραστάσεις από τη Θεσσαλονίκη, Διεθνή Φεστιβάλ Χορού, βραδιές γλεντιού και η γνωστή γιορτή της Σαρδέλας,μια βραδιά αφιερωμένη στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: “Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ”

 

Στη νοτιοδυτική ακτή του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται η Αγία Τριάδα.  Κτίστηκε το 1925 από τον Εποικισμό – Υπηρεσία της Επιτροπής της Αποκαταστάσεως Προσφύγων.  Οι κάτοικοι του χωριού επειδή ήταν αμπελουργοί στις πατρίδες τους άρχισαν κι εδώ να φυτεύουν αμπέλια, με ποικιλία σταφυλιών που τις έδινε ο Εποικισμός.

Κάθε χρόνο, αρχές Αυγούστου, μια μεγάλη γιορτή οργανωνεται για τον Τρύγο. Μουσικές, θέατρα, ομιλίες - παρουσιάσεις για το αμπέλι και εκθέσεις φωτογραφίας γεμίζουν την παραλιακή της Αγίας Τριάδας.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: “ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΑΙΑΣ”

 

4ήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ίδρυση της Περαίας με Ροκ / Εντεχνες Συναυλίες, Λαικές / Ρεμπέτικες Βραδιές, Λαμπαδηδρομία, Παραδοσιακό Χορευτικό Αντάμωμα, Γιορτή Φασολάδας, Μουσικοθεατρικές Παραστάσεις, Παρουσιάσεις Βιβλίων.

Συμμετοχή όλων των τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Περαίας.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: “ΚΑΤΕΥΟΔΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ”

 

Κατευόδιο, είναι μια εορταστική εκδήλωση για την καλοτάξιδη ρότα και ψαριά της μηχανότρατας, αποτελεί πλέον θεσμό στην περιοχή.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με τον αγιασμό του κατευοδίου, οργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις με νησιώτικους χορούς και μουσική.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: “ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΕΡΑΣΙΑ”

 

Κάθε χρόνο η γιορτή του Τσίπουρου υλοποιείται με παραδοσιακές μουσικές και τοπικό τσίπουρο της περιοχής.

Οι κάτοικοι με χαρά συμμετέχουν στη οργάνωση της και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τουριστικός προορισμός από επισκέπτες των γύρω δήμων.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: “ΑΣΤΡΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ”

 

Τα τελευταία χρόνια οι Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στα χριστουγεννιάτικα χωριά των ΑΣΤΡΟΓΕΙΤΟΝΙΩΝ σε Επανομή, Ν.Μηχανιώνα και στο μεγαλύτερο κεντρικό χωριο στην Περαία.

Οι ΑΣΤΡΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ περιλαμβάνουν αμέτρητες δράσεις για μικρά παιδιά, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και την πιο ζεστή ατμόσφαιρα των χριστουγέννων για όποιον παρευρεθεί εκεί. Μουσικές, Χριστουγεννιάτικες δράσεις και εκπλήξεις στις Αστρογειτονιές του Δήμου μας.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων