Παρασκευή 29-03-24
ΆρθραΕυρωπαϊκές Ημέρες ΘάλασσαςΥΠΗΡΕΣΙΕΣ2018 ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

2018 ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ/ΜΑΙΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2018: «Αιγαίο – Μια Θάλασσα … Ιστορία!»

Η 20η Μαΐου έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα», με στόχο να τονίσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. σας καλεί στις γαλάζιες γιορτινές ημέρες θάλασσας με θεματική ενότητα ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 – «Αιγαίο – Μια Θάλασσα … Ιστορία!», οι οποίες συμμετέχουν στο φετινό calendar του συνεδρίου EUROPEAN MARITIME DAY 2018, στο λιμάνι Burgas της Βουλγαρίας.

Δράσεις για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσες τον Μάιο/Ιούνιο του 2018:

  1. «Μεγάλο Εμβολο – Φάρος Αγγελοχωρίου» (20/05/2018) (Ανοιχτό για το κοινό– ξενάγηση). Σκοπός της δράσης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους δημότες μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν το Φαρικό σύστημα της Ελλάδας. Η παρούσα προσπάθεια αποσκοπεί στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Φάρων.
  2. «Reflection of Greece» (20/05/2018) (Αντανακλάσεις της Ελλάδος), έκθεση ζωγραφικής πάνω σε βότσαλο, στον υπαίθριο χώρο του Φάρου. Η εν λόγο εκδήλωση θα παρουσιαστεί με φωτογραφικό υλικό στο συνέδριο του European Culture Management Academy 2017-2018 που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μιαούλεια 2018» τον Ιούνιο στην Ύδρα, με θέμα την πολιτιστική βαλκανική κληρονομιά μας.
  3. «Ο Ποσειδώνας και οι Άλλοι! 12 έργα, 12 μύθοι, ΠΟΣΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ?» (20/05/2018) Καλλιτεχνική έκθεση της Φρόσσως Πιτσαλίδου , στον υπαίθριο χώρο του Φάρου. Το “Twelve Olympian iDEntITIES” είναι μια συλλογή από δώδεκα έργα τέχνης μεγέθους Α3 με μολύβι και στυλό, κάθε ένα από τα οποία περιγράφει οπτικά τους αρχαίους ελληνικούς θρύλους που περιστρέφονται γύρω από ένα συγκεκριμένο θεό ή θεά από την Ευφροσύνη Πιτσαλίδου. Οι επιλεγμένοι μύθοι ανασχηματίζονται σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η πραγματική τους ουσία και η διαχρονική ομορφιά. Οι θεότητες, που αντιλαμβάνονται ως θρησκευτικά μείγματα φοβερών φαινομένων, διαμάχες ή υποτιμημένες αρετές, εξορκίζονται στο βάθος, για να αναδείξουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, θνητούς, σε θεϊκές στιγμές. Μέσα από φιλοσοφικά αινίγματα που προορίζονται να συνομιλήσουν με τους θεατές, αυτά τα έργα τέχνης επιθυμούν να επικεντρωθούν στη συνείδηση των πράξεών μας και να εμπνεύσουν το εσωτερικό μας χαμόγελο.
  4. «Το Δίχτυ – Παρουσίαση αρματώματος διχτυών και μυστικά ψαρέματος “”(11/04/2018) (Πειραματισμός με τα δίχτυα – κατασκευή διχτυών με τον παραδοσιακό τρόπο) – ένα τρίωρο εργαστήρι για το κοινό, ενήλικες και παιδιά που θέλουν να πειραματιστούν στην κατασκευή διχτυών και στη φιλοσοφία του διχτυού. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη στη Ν. Μηχανιώνα σε συνεργασία με το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μηχανιώνας και την εταιρεία ΔΙΧΤΥΑ ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ.
  5. «Ψάρι τότε και τώρα». Ομιλίες στα Δημοτικά Σχολεία για τη διατροφική αξία των ψαριών., ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Με αφετηρία το μακρινό παρελθόν και τη θέση του ψαριού αλλά και της θάλασσας στην καθημερινότητα του Έλληνα θα πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι στο σήμερα, όπως αυτό διαμορφώνεται με πολυπολιτισμικές επιρροές, έκθεση σε ΜΜΕ και διαφήμιση, αλλαγή συνηθειών και κουλτούρας. Ο άξονας αυτός θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας, Ομιλήτρια: Μαρία Βάσιου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
  6. «Από τον Ψαρά της Σαντορίνης στη Σύγχρονη Κουζίνα» (03&10/05/2018) – Ομιλίες σε σχολεία. Στη δράση αυτή θα διερευνηθούν οι γνώσεις, οι προτιμήσεις και οι παράγοντες που επηρεάζουν τις προτιμήσεις των δημοτών για την κατανάλωση αλιευμάτων αλλά και μεταποιημένων προϊόντων που προέρχονται από τη θάλασσα. Η δράση αυτή θα περιλαμβάνει, ομιλίες σε στοχευμένα ακροατήρια δημοτών (σχολεία δευτεροβάθμιας, συλλόγους γυναικών, ΚΑΠΗ και άλλους συλλογικούς φορείς) και συνεντεύξεις. Θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Συντονιστής: Λάμπρος Κοκοκύρης, Επίκουρος Καθηγητής
  7. «Περπατώντας στο λιμάνι”. Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ενημέρωση των δημοτών για τα αλιευτικά εργαλεία που δραστηριοποιούνται στο Θερμαϊκό Κόλπο και για τη συμβολή της θάλασσας στην οικονομία της περιοχής. Ομάδες ενδιαφερομένων θα ξεναγηθούν στην παραλία και στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας. από τον καθηγητή Λάμπρο Κοκοκύρη, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
  8. «Μια Θάλασσα …Ιστορία» (03/06/2018) (Seaman, carried away by this Sea of History)–Εκδήλωση στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη στη Ν.Μηχανιώνα. Ηλικιωμένοι Ναυτικοί θα τιμηθούν για τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της ναυτικής και αλιευτικής κληρονομιά μας. Οι τιμώμενοι θα μας εξιστορήσουν την μία μοναδική και προσωπική τους ιστορία που θα τους ακολουθεί για πάντα.

Υπεύθυνη Δράσεων για τις ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ στο Δήμο Θερμαϊκού, Ανδρονίκη Ράπτη, (ΠΕ) Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στο ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. Τηλ. Επικοινωνίας: 23920-27000 (καθημερινά από τις 8.30 – 15.00)και FB: @SeaThermaikos

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ