Τετάρτη 24-04-24
ΆρθραΝΕΑΘΕΜΑ: Συναυλία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

ΘΕΜΑ: Συναυλία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

«Ζητάμε την επανόρθωση της καταστροφής και της αδικίας», είναι το μήνυμα που απέστειλαν εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού με τη συλλογή υπογραφών σε εκδήλωση – συναυλία, ψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Θερμαϊκού για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ο Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μήνυμά του, συνεχάρη το Δήμαρχο Θερμαϊκού, Ιωάννη Αλεξανδρή και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία, που έχουν αναλάβει και τόνισε σε χαιρετισμό του ότι «η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σ’ ένα εθνικό θέμα». Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί, περίπου, 3.200 υπογραφές, που θα αποσταλούν στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ το ψήφισμα θα ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου.
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού επεσήμανε τα εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο ενώνοντας φωνή διαμαρτυρίας και εκφράζοντας τα ομόθυμα αισθήματα του λαού του Δήμου Θερμαϊκού, απαιτεί την επάνοδο των αρχαίων και ανεκτίμητων έργων τέχνης στη φυσική τους θέση το γρηγορότερο…Τα μάρμαρα διαλαλούν την έμπνευση και τη φιλοσοφία, το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα καλλιέργησε και διέδωσε στην ανθρωπότητα. Καιρός είναι, λοιπόν, να επιστρέψουν τα αιχμάλωτα μνημεία στο σπίτι τους, επικοινωνώντας με το φως μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν, αποκαλύπτοντας στις επόμενες γενιές τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας…αυτό δεν είναι μόνο επιθυμία των Ελλήνων, αλλά παγκόσμια απαίτηση! Δεν ζητιανεύουμε, δεν παρακαλούμε, απαιτούμε!!!»
«Επαινούμε την προσπάθεια του κ. Δημάρχου και του Συμβουλίου του Δήμου σας», τόνισε σε μήνυμά του ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Προκόπιος και υπογράμμισε «για την απόφαση να διατρανώσει φωνή έναντι στο Ελληνικό πρόβλημα της επιστροφής των κλαπέντων, από τους Άγγλους, γλυπτών του Παρθενώνα. Βέβαια, ο χρόνος έχει παρέλθει προ πολλού και οι κατέχοντες αυτοδικαιολογούνται, ποτέ όμως ηθικά, δεν δικαιούται κάποιος να κατέχει κλοπιμαία αντικείμενα και μάλιστα μεγάλης αξίας, όπως είναι τα γλυπτά του μνημείου της Ακρόπολης, τα οποία αποτελούν το καύχημα της Πατρίδας μας. Το θέμα, όμως, αυτό πρέπει να τηρηθεί διαρκώς στην επικαιρότητα και όχι μόνο για εντυπώσεις. Πρέπει ο Ελληνικός λαός να συμπεριλάβει στα ενδιαφέροντά του το ζήτημα αυτό, διότι άπτεται της αξιοπρέπειας και του προγονικού πλούτου μας».
Ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, Τ. Μάγγος, αναφέρθηκε στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης τονίζοντας με έμφαση τα κάτωθι: «Το πιο ισχυρό επιχείρημα για την ασφάλεια και τη συντήρηση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι η λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή, των Γλυπτών!!!»
Ακολουθούν οι χαιρετισμοί που απέστειλαν οι Υπουργοί Πολιτισμού και Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη αντίστοιχα.

Χαιρετισμός Υπουργού Πολιτισμού
Φίλες και φίλοι,

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα είναι αίτημα όλων των Ελλήνων, όπως είναι πανανθρώπινο αίτημα, απ’ όλα τα κράτη, όλες τις ηπείρους.
Για τους Έλληνες είναι η αποκατάσταση της ακεραιότητας του κορυφαίου μνημείου μας.
Για τους ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο, είναι κάτι απλούστερο: ένα μήνυμα ότι η λεηλασία του Πολιτισμού, δεν μπορεί να συνεχίζεται στη σημερινή εποχή.
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν κλάπηκαν μόνο. Ακρωτηριάστηκαν και τεμαχίστηκαν.
Και σήμερα δεν ζητάμε απλώς την επιστροφή τους. Ζητάμε την επανένωσή τους, στο χώρο για τον οποίο δημιουργήθηκαν.
Η περίπτωσή τους δεν συγκρίνεται με την αρπαγή οποιουδήποτε μεμονωμένου αρχαιολογικού θησαυρού. Εδώ έχουμε ακρωτηριασμό και τεμαχισμό. Και απαιτούμε επανένωση.
Ο Παρθενώνας συμβολίζει αξίες, και πρότυπα, ανθρώπινα, ηθικά και αισθητικά, διαχρονικά και αιώνια. Είναι τα πρότυπα του δυτικού Πολιτισμού τους τελευταίους αιώνες. Τα πρότυπα του παγκόσμιου πολιτισμού σήμερα.
Οι αξίες και τα πρότυπα δεν παζαρεύονται και δεν τεμαχίζονται. Αν κόψουμε ένα πίνακα του Ρέμπραντ σε δέκα κομμάτια και τα μοιράσουμε σε δέκα μουσεία, δεν θα έχουμε «δέκα Ρέμπραντ». Θα έχουμε ένα κατεστραμμένο αριστούργημα…
Ο ακρωτηριασμός του μνημείου είναι καταστροφή του μνημείου. Αυτή η πράξη καταστροφής, στην περίπτωσή μας είναι ακόμα επανορθώσιμη… Κι αυτό που ζητάμε είναι επανόρθωση της καταστροφής και της αδικίας.
Τώρα με την έναρξη λειτουργίας του μουσείου της Ακρόπολης, όλος ο κόσμος βλέπει πως θα ήταν τα γλυπτά του Παρθενώνα, αν δεν είχαν τεμαχιστεί. Κι αυτό δημιουργεί ήδη μια χιονοστιβάδα ηθικών πιέσεων απ’ όλο τον κόσμο, υπέρ της επανένωσης των γλυπτών.
Σας συγχαίρω που ενώνετε τη φωνή σας με τόσες εκατοντάδες χιλιάδες, ή και εκατομμύρια ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.
Όταν θα επανενωθούν τα μάρμαρα – ΟΤΑΝ όχι ΑΝ – τότε θα έχουμε επιτύχει μια μεγάλη νίκη πολιτισμού και δικαίου. Διότι το μήνυμα θα έχει σταλεί ότι η ομορφιά και τα πανανθρώπινα ιδανικά του Παρθενώνα νίκησαν και πάλι.
Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω,

Αντώνης Σαμαράς
Υπουργός Πολιτισμού

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει. Θα ήθελα να είχα το χρόνο να παραστώ στην εκδήλωση – αφιέρωμα στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που διοργανώνετε, ανειλημμένες όμως υποχρεώσεις μου στερούν τη χαρά της παρουσίας.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να υπογραμμίσω, πως η λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αποτελεί την πιο ισχυρή συνηγορία για την επιστροφή των γλυπτών στη χώρα μας. Πρωτοβουλίες σαν τη δική σας, σαφέστατα λειτουργούν ενισχυτικά της όλης προσπάθειας, ευαισθητοποιώντας τους συμπολίτες μας και ενημερώνοντας τους επισκέπτες μας.
Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, χειριζόμενη το ζήτημα αυτό με μεγάλη διακριτικότητα, έχει τη βεβαιότητα ότι η Βρετανική πολιτιστική ευαισθησία και παράδοση καθιστούν τη Βρετανική Κυβέρνηση θετικό αποδέκτη της ανάγκης για την επιστροφή των Μαρμάρων και την αποκατάσταση της ακεραιότητας του Μνημείου.
Κλείνοντας, παρακαλώ να διαβιβάσετε σε όλους τους παρευρισκόμενους τους φιλικούς χαιρετισμούς μου, καθώς και ευχές για καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας

Ντόρα Μπακογιάννη
Υπουργός Εξωτερικών

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι βουλευτές Γ. Σαλαγκούδης, Α. Ρεγκούζας και Θ. Καράογλου και ο Αντινομάρχης, Ι. Παλαιστής, ως εκπρόσωπος του Νομάρχη. Παρευρέθηκαν, επίσης, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Δ. Γάκος – Τάκος, εκπρόσωποι Δημάρχων, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.Β.Ε., Ανθυποπλοίαρχος Ι. Παναγιωτάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Π. Πεντούσης, οι Αντιδήμαρχοι, Ε.Ζαριφέ, Β. Αθανασιάδης και Κ. Μπάρμπας, Δημοτικοί, Τοπικοί Σύμβουλοι κ.α.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν βίντεο με τη διαδρομή των γλυπτών από την Αθήνα στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και αποσπάσματα από την τελετή εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ