Πέμπτη 18-04-24
ΆρθραΝΕΑΧαιρετισμός Δημάρχου σε ενημερωτική συνάντηση για την παραβατικότητα των ανηλίκων στα σχολεία

Χαιρετισμός Δημάρχου σε ενημερωτική συνάντηση για την παραβατικότητα των ανηλίκων στα σχολεία

Κύριοι Πρόεδροι, Αξιότιμοι Διευθυντές και Διευθύντριες, Αγαπητοί γονείς, Κυρίες και κύριοι:

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά του Δήμου Θερμαϊκού και να δηλώσω εξ’ αρχής πως αυτή η συνάντηση δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό παρά την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αντιμετώπιση κάποιων παραβατικών καταστάσεων από παιδιά που εμφανίστηκαν σε σχολεία του Δήμου μας.

Ιδιαίτερα λυπηρό και ταυτόχρονα ανησυχητικό γεγονός όμως «Δεν μπορούμε ούτε να δαιμονοποιήσουμε ούτε να στιγματίσουμε ομάδες εφήβων τη στιγμή αυτή» !!!

Γνωρίζετε πολύ καλά πως ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός νέων, διολισθαίνουν προς τη συστηματική κοινωνική απειθαρχία.

Ένα δε μικρότερο, αλλά αυξανόμενο μέρος αυτών , διολισθαίνει στην παραβατικότητα, ακόμα και τη σοβαρή εγκληματικότητα.

Αυτές οι μορφές παραβατικότητας παίρνουν ένα συστηματικό και μόνιμο χαρακτήρα, χάνοντας το συνηθισμένο παλαιότερα, συγκυριακό και ευκαιριακό τους χαρακτήρα, της «νεανικής ανεμελιάς» όπως θα λέγαμε.

Αυξάνονται η απειθαρχία, η επιθετική συμπεριφορά, η σχολική και εξωσχολική βία.

Οι γονείς περιορίζουν τη φροντίδα τους προς τα παιδιά, αλλά και χάνουν το κύρος τους απέναντί τους.

Οι ρόλοι μέσα στην οικογένεια είναι συχνά συγκεχυμένοι, απουσιάζουν τα πρότυπα ήθους, υπάρχει άγνοια και ημιμάθεια.

Το σχολείο και η γειτονιά υποχωρούν ως θεσμοί που προσφέρουν συνοχή, φροντίδα και νόημα στη ζωή και σκοπούς για το μέλλον.

Στις συνθήκες αυτές, συχνά το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση ανομίας και μόνιμης απογοήτευσης και οργής.

Οι προβληματικές καταστάσεις που εμπλέκουν τους ανήλικους σχετίζονται με τα προβλήματα της κοινωνίας των ενηλίκων κυρίως.

Είναι σαν τις μολυσματικές ασθένειες. Ο ένας παρασύρει τον άλλον. Οι ενήλικοι προκαλούν την εγκληματικότητα των ανηλίκων.

Πιστεύω πως έχουμε φθάσει, στο ακραίο, εκείνο σημείο που η ίδια η κοινωνία πρέπει να πάρει το θέμα επάνω της.

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παραβατικότητας.

Πιστεύω πως είναι πιο εύκολο να βοηθηθεί ένας 10χρονος, εάν η πολιτεία διαθέτει θεσμούς και προγράμματα (σχολικό σύμβουλο, ψυχολόγο κ. ά.), στο πλαίσιο των οποίων μπορεί να αντιληφθεί κανείς έγκαιρα τα προβλήματα του παιδιού ή να το στηρίξει από την πρώτη εκδήλωση βίας.

Ο τομέας λοιπόν της πρόληψης στον οποίο και διεθνώς δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για συνεργασία με όλους τους φορείς προστασίας του παιδιού αλλά και με ευαισθητοποιημένους συλλόγους και ιδιώτες.

Θεωρώ τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της πρόληψης εξαιρετικά σημαντικό για το λόγο ότι μπορεί να κινητοποιήσει τους πολίτες προς το σκοπό αυτό.

Αποφασιστική σημασία πρέπει να έχει η άμεση κοινωνική συμμετοχή όλων των φορέων της κοινωνίας, ιδίως δε αυτών που επικεντρώνονται στους νέους.

Πιστεύω πολύ στην νέα γενιά. Στηρίζω και περιμένω πολλά από την νεολαία μας.

Συγκροτήσαμε Τοπικό Συμβούλιο Νέων το οποίο θα αναλαμβάνει πολυποίκιλες δράσεις για τη νέα γενιά και θα καθοδηγεί κοινωνικά τους νέους και τις νέες της περιοχής μας.

Εμείς οι ενήλικοι πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό των φαινομένων παραβατικότητας των παιδιών μας και θέλω να πιστεύω πως όλα τα συμβάντα είναι μεμονωμένες καταστάσεις.

Σας ευχαριστώ!

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ