Παρασκευή 19-04-24
ΆρθραΝΕΑΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σήμερα , την 12/03/2007 ημέρα Δευτέρα στην έδρα του Δήμου Θερμαϊκού, οι παρακάτω φορείς :

1. Δήμος Βασιλικών, εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Χρήστο

2. Δήμος Επανομής, εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κ. Απόστολο Οικονομίδη

3. Δήμος Θερμαϊκού, εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Αλεξανδρή

4. Δήμος Θέρμης, εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο

5. Δήμος Μηχανιώνας, εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μαυρομάτη

6. Δήμος Μίκρας ,εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Γκουστίλη

συμφωνούν, συναποδέχονται και συνυπογράφουν το παρακάτω

Μνημόνιο Συνεργασίας

Άρθρο 1ο

Σκοπός του Μνημονίου

Η κλιματικές μεταβολές είναι πλέον ορατές και αντιληπτές από όλους μας. Ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται προβλήματα με δυσάρεστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Εξαιτίας αυτών των μεταβολών τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών οι οποίες θα μας οδηγήσουν πολύ πιθανόν στην λήψη αυστηρών μέτρων. Επίσης, το νερό είναι Εθνικός πλούτος και οφείλουμε να τον προστατεύουμε.

Είναι γνωστό το πρόβλημα της Διαφοροποίησης Εδαφικού Υλικού που έχει προκύψει σε περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού. Κατά την επιστημονική κοινότητα και τις μελέτες που διεξήγαγε οφείλεται και σε φυσικούς αλλά και σε ανθρωπογενείς παράγοντες, ιδιαίτερα από την αλόγιστη χρήση και την υπερκατανάλωση του νερού από τους διάφορους φορείς ιδιωτικούς και δημόσιους ,για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους, αλλά και από την ανεξέλεγκτη άντληση υδάτων από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις τόσο από τις νόμιμες όσο και από τις παράνομες. Επισημαίνεται από τους επιστήμονες, ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε περιοχή του Νομού μας.

Επίσης, λόγω των μεγάλων έργων που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν από την κεντρική εξουσία, όπως τα δύο μεγάλα νοσοκομεία στον Δήμο Μίκρας ,την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στο Δήμο Μηχανιώνας και την μετεγκατάσταση σε έκταση του Δήμου Θερμαϊκού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων αλλά και την προσέλκυση νέων κατοίκων στις περιοχές μας ,αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την ανάγκη για την πραγματοποίηση πρόσθετων υποστηρικτικών έργων, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Με δεδομένα λοιπόν όλα τα παραπάνω οι αρμόδιοι φορείς συγκροτούν Δίκτυο Παρακολούθησης και Αντιμετώπισης Φαινομένων το οποίο καλύπτει την επονομαζόμενη Λεκάνη του Ανθεμούντα ποταμού.

Άρθρο 2ο

Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας

Με δεδομένη και επιτακτική την ανάγκη για λήψη σειράς μέτρων και την προώθηση δράσεων για τον περιορισμό του φαινομένου αλλά και της υποχρέωσης που έχουμε απέναντι στους πολίτες- δημότες για απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων καθημερινών τους αναγκών για ύδρευση, προχωρήσαμε στην υπογραφή του συγκεκριμένου Μνημονίου Συνεργασίας αντικείμενο του οποίου είναι τα εξής:

  Η διεξαγωγή συνεχούς έρευνας που αφορά στον έλεγχο της κατανάλωσης του νερού από τους ιδιώτες.

  Τον περιορισμό κατανάλωσης νερού από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

  Τον διαρκή έλεγχο για την ανεύρεση τυχόν παρανόμων γεωτρήσεων και την διακοπή της λειτουργίας τους.

  Την διεξαγωγή δράσεων συνεχούς και έντονης ενημέρωσης ,με επιστημονικές διαλέξεις, ημερίδες, διαφημίσεις στον τοπικό τύπο και ανακοινώσεις προς τους δημότες μας, για τον περιορισμό της κατανάλωσης, καθώς και την υπενθύμιση τρόπων εξοικονόμησης του νερού και υποδείξεις για πιο ορθολογιστική χρήση.

  Την υπογραφή και παράδοση υπομνήματος προς την Ε.Υ.Α.Θ. και στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργο Σουφλιά το περιεχόμενο του οποίου θα αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη υδροδότησης των περιοχών μας από το δίκτυο του ποταμού Αλιάκμονα και την επίσπευση των αναγκαίων έργων.

  Την συνεχή και αδιάλειπτη ενημέρωση για τις ενέργειες των Δήμων για την σωστή και ομαλή λειτουργία του Δικτύου.

  Την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία, με την παροχή οποιασδήποτε μορφής βοήθειας κατά προτεραιότητα, στις ενέργειες των υπολοίπων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, διοικητικών και επιστημονικών, για την ανίχνευση αλλά και την επίλυση των προβλημάτων, σχετικά με τα φαινόμενα που τυχόν εμφανιστούν στις περιοχές δικαιοδοσίας μας.

  Την δημιουργία, κατόπιν μελέτης και υπόδειξης από επιστημονικό φορέα της χώρας μας, νέων γεωτρήσεων για την κάλυψη των αναγκών ώστε να περιοριστεί το πιθανό πρόβλημα λειψυδρίας στις περιοχές των Δήμων μας.

  Έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα
( φυτεύσεις, αναδασώσεις αναχώματα).

  Έργα αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων
( λιμνοδεξαμενές , φράγματα χειμάρρων,
δεξαμενές αποθήκευσης όμβριων κλπ, σε
συνδυασμό με έργα αντιπλημμυρικής
προστασίας).

  Έργα αξιοποίησης του θαλασσινού ύδατος
( αφαλατωτήρια , πλυντήρια κλπ.)

  Αξιοποίηση των λυμάτων ( κατασκευή
βιολογικών καθαρισμών και αξιοποίησης
των υδάτων τους –περίπτωση Μηχανιώνας.)

  Αξιοποίηση της γνώσης γενικά, με την
διάδοσή της μεταξύ των υπηρεσιών των Δήμων
μας που αφορά στη διαχείριση των
προβλημάτων που προέκυψαν και οφείλονται
στο νερό

Άρθρο 3ο

Λοιποί όροι

Η χρονική διάρκεια ισχύος του Μνημονίου Συνεργασίας ορίζεται επ΄αόριστον.

Αρμόδιοι για την δημιουργία, παρακολούθηση και καλή εκτέλεση των προαποφασισμένων δράσεων είναι οι Τεχνικές και Κοινωνικές Υπηρεσίες καθώς και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης ( εφ όσον υπάρχουν ) του κάθε συμμετέχοντα Δήμου.

Οποιοδήποτε πρόβλημα και οποιαδήποτε δυσχέρεια λειτουργίας επισημανθεί από οποιοδήποτε συνεργαζόμενο μέλος, θα πρέπει να γνωστοποιείται γραπτά στο Δίκτυο το συντομότερο δυνατό για την από κοινού επίλυσή του.

Ακολουθούν υπογραφές

1. Δήμαρχος Βασιλικών

2. Δήμαρχος Επανομής

3. Δήμαρχος Θερμαϊκού

4. Δήμαρχος Θέρμης

5. Δήμαρχος Μίκρας

6. Δήμαρχος Μηχανιώνας

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ