Δευτέρα, 19 Απριλίου

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 23923 30045 από 8πμ. – 2μμ.

Άρθρα Ομιλίες - Σεμινάρια «4 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

«4 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

Υλικό από συγγραφικό έργο της Γαλάτειας Καζαντζάκη, Λιλής Ζωγράφου, Έλλης Αλεξίου & Ελένης Καζαντζάκη. Ομιλητής η κ. Καλαϊτζάκη Ερωφίλη.

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΙΟΥ 2017, 7μ.μ., Καψαλάκειος Πολιτιστική Στέγη Ν.Μηχανιώνας.

Γνωρίζουμε το Νίκο Καζαντζάκη μέσα από 4 γυναίκες.

Η πρώτη του σύζυγος η Γαλάτεια Καζαντζάκη, γράφει ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο Ανθρωποι και Υπεράνθρωποι (1957), στο οποίο μυθοποιεί μεν επιλεκτικά την κοινή τους ζωή, στην ουσία όμως κρίνει το έργο του ως εγκεφαλικό και ανεπαρκές.

Ακολουθεί η κρητικής καταγωγής Λιλή Ζωγράφου – στη σχεδόν παρθενική εμφάνισή της στα γράμματα – με τη βιογραφία Νίκος Καζαντζάκης. Ενας τραγικός (1960 [1959]), μια βιοπαθογραφία του Καζαντζάκη με φροϋδικές καταβολές. Η Ζωγράφου είναι η μόνη που δεν γνώρισε προσωπικά τον Καζαντζάκη.

Επεται η Ελλη Αλεξίου (αδελφή της Γαλάτειας): η βιογράφος αφηγείται από την προοπτική του «μέσου ανθρώπου» ορισμένα περιστατικά και χαρακτηριστικά ανέκδοτα από τα χρόνια που έζησε μαζί με τον Καζαντζάκη στα οποία διαφαίνεται η αμφίθυμη σχέση της (δυσαρέσκεια και θαυμασμός) με τον γοητευτικό άντρα της αδελφής της.

Τελευταία η βιογραφία της Ελένης Καζαντζάκη, της δεύτερης συζύγου του Καζαντζάκη με τον τίτλο Νίκος Καζαντζάκης, Ο Ασυμβίβαστος. Βιογραφία βασισμένη σε ανέκδοτα γράμματα και κείμενά του (1977). Πρόκειται για μια βιογραφία που φιλοδοξεί να δώσει την επίσημη «εγκεκριμένη» ζωή του συγγραφέα.

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

«Ήρωες 21 σε Δράση» Μάρτιος – Απρίλιος, 2021 – Ευχαριστήριο

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και την συμμετοχή σας στην πρώτη διαδικτυακή δράση «Ήρωες 21 σε Δράση» του Δήμου Θερμαϊκού, η οποία ολοκληρώθηκε...

«Ήρωες 21 σε Δράση»

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 «Ήρωες 21 σε Δράση»  Ευχαριστούμε πολύ για τα έργα: Λάζαρος, 11 ετών, Περαία Τίτλος έργου: «Εκεί στον άλλο κόσμο που είναι ο Ανδρέας Μιαούλης, το βλέμμα...