Παρασκευή 26-04-24
ΆρθραΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΜήνυμα της Αντιδημάρχου Παιδείας Δ. Θερμαϊκού κ. Σοφίας Ζηφκοπούλου – Παπακώστα για...

Μήνυμα της Αντιδημάρχου Παιδείας Δ. Θερμαϊκού κ. Σοφίας Ζηφκοπούλου – Παπακώστα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

ΘΕΜΑ: «Μήνυμα της Αντιδημάρχου Παιδείας Δ. Θερμαϊκού κ. Σοφίας Ζηφκοπούλου – Παπακώστα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.»

Επέτειος της Εθνικής παλιγγενεσίας και φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ημέρα που οι Έλληνες στην Αγία Λαύρα ορκίστηκαν ¨Ελευθερία ή Θάνατος¨ για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Την 25η Μαρτίου η Ορθοδοξία τιμά το μεγάλο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και το Ελληνικό Γένος πανηγυρίζει την έναρξη του ιερού αγώνα της Εθνεγερσίας του Εικοσιένα, για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού στο όνομα του Σταυρού και των ιδανικών που αναβλύζουν και εκτρέφονται από το πνεύμα και το φως του.

Είναι σαφές ότι η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους αφού οδήγησε μετά από 400 χρόνια από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, στη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού κράτους. Αποτέλεσε το εφαλτήριο για τις επόμενες διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις και λειτούργησε ως ένα διαχρονικό σύμβολο ολοκλήρωσης των Εθνικών σκοπών των Ελλήνων. Υπήρξε παράλληλα και ένα κορυφαίο γεγονός της Παγκόσμιας Ιστορίας αφού αποτελεί σημείο αναφοράς στην αλυσίδα των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έναν αιώνα αργότερα.

Η Ελληνική Επανάσταση επεδίωκε την απελευθέρωση ενός έθνους, επέτυχε τον σκοπό της, λειτούργησε ως ένα διαχρονικό σύμβολο ολοκλήρωσης των Εθνικών σκοπών των Ελλήνων και είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Ελλάδα δεν υπήρχε. Οι Έλληνες όμως, ποτέ δεν δέχθηκαν ότι η χώρα τους χάθηκε, δεν λησμόνησαν το παρελθόν της φυλής τους και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να απελευθερωθούν. Όταν έφθασε το πλήρωμα του χρόνου, ένας υπόδουλος, φτωχός και κατατρεγμένος λαός τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του με μοναδικό εφόδιο «της καρδιάς το πύρωμα». Ο αγώνας για ανεξαρτησία οδήγησε στην ίδρυση ενός σύγχρονου κράτους ισχυρού, διεθνώς αναγνωρισμένου, το οποίο συμμετέχει ως ισάξιο μέλος στο διεθνές γίγνεσθαι, επηρεάζει τα διεθνή δρώμενα και με παγκόσμιες διακρίσεις στην παιδεία, τις επιστήμες, την έρευνα, τις τέχνες και τον αθλητισμό.

Οι Έλληνες, κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης συνέδραμαν στο εγχείρημα της Ελευθερίας. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του αναφέρει πως «όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την Επανάσταση, έπεσε σαν… βροχή σε όλους μας, η επιθυμία της λευτεριάς. Όλοι, συμφωνήσαμε στον κοινό σκοπό: Κληρικοί, προεστοί, καπεταναίοι, πεπαιδευμένοι, έμποροι, μικροί και μεγάλοι». Ιερωμένοι μπροστάρηδες. Πλούσιοι έμποροι διέθεσαν την περιουσία τους και οργάνωσαν τον αγώνα. Επαναστάτες που είχαν γαλουχηθεί με τα ποιήματα τού Ρήγα Φεραίου και ήξεραν την τέχνη του πολέμου και του κλεφτοπολέμου. Έμπειροι ναυτικοί με μεγάλη εμπειρία στους αγώνες στη θάλασσα κατά των πειρατών. Λόγιοι, που απευθύνονταν προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για το δίκαιο του ελληνικού αγώνα και τέλος ικανότατοι πολιτικοί με κορυφαίο τον Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Με σεβασμό στο παρελθόν, σχεδιάζουμε το μέλλον μας σε έναν κόσμο διαφορετικό, ικανοποιημένοι γιατί δεν προδώσαμε το έργο των προγόνων και προβληματισμένοι για τα λάθη που σίγουρα έγιναν. Αν η απόκτηση της λευτεριάς κατά τον Κάλβο ήθελε «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της σίγουρα χρειάζεται λογική και σύνεση. Η ευγνωμοσύνη των Ελλήνων θα είναι παντοτινή σε εκείνους που κατάφεραν να αποτινάξουν τα δεσμά της δουλείας πάνω από το Γένος.

Όπως γράφει και ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς:

«Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα ’ρθουν, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί»

Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά Έλληνες!

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ