Παρασκευή 21-06-24
Αρχική ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Παιδεία Κ.Δ.Α.Π. (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών)

Κ.Δ.Α.Π. (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών)

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ λειτουργεί τέσσερα ΚΔΑΠ τα οποία είναι ενταγμένα στη Δράση: «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Η Δράση στοχεύει:

α) στην αύξηση της απασχόλησης και διατήρησης των ωφελούμενων γυναικών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους, όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας,

β) στην ουσιαστική στήριξη των ωφελούμενων, προκειμένου να διασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών.

Το πρόγραμμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης απευθύνεται σε παιδιά από την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα, στα οποία παρέχεται:

 • Μέριμνα για ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη τους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και συμβουλευτική ενημέρωση της οικογένειας
 • Υγιεινή και ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με την ανάπτυξη της ατομικής και ομαδικής δραστηριότητας
 • Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, άθλησης
 • Ανάπτυξη φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων
 • Ενημέρωση της οικογένειας και παραπομπή σε φορείς που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.
 • Μουσικοκινητική αγωγή και θεατρικό παιχνίδι

Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η απασχόληση των παιδιών, εκτός σχολικού ωραρίου και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με την ατομική-οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων.

Στα ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ της ΔΗΚΕΘ απασχολείται εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό με τις κάτωθι ειδικότητες:

ΠΕ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΠΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ – ΠΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ –  ΠΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ – ΠΕ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ – ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ – ΤΕ ΜΟΥΣΙΚΩΝ.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν παιδιά τα οποία έχουν επιλεγεί από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. με τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το φορέα υλοποίησης του προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Καθώς όμως συνήθως υπάρχουν κενές θέσεις στις δομές η ΔΗΚΕΘ καλύπτει αυτές τις θέσεις με παιδιά που δεν έχουν επιλεγεί από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., με μηνιαία οικονομική εισφορά και κατόπιν μοριοδότησης των αιτούμενων μητέρων με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Σκοπός της ΔΗΚΕΘ είναι να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενες κυρίως μητέρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ασφαλούς απασχόλησης και φύλαξης των παιδιών τους κατά τις απογευματινές ώρες και τους καλοκαιρινούς μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι δομές του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. του Δήμου Θερμαϊκού για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, με στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μέσα από ατομικές, ομαδικές, οργανωμένες ή αναδυόμενες  δραστηριότητες αλλά και την εξυπηρέτηση των γονέων.

Τα παιδιά απασχολούνται από έμπειρους εκπαιδευτικούς με δραστηριότητες που στόχο έχουν την ψυχαγωγία αλλά και την καλλιέργεια των νοητικών, σωματικών, συναισθηματικών και κοινωνικών τους δυνατοτήτων (βοήθεια στη σχολική μελέτη, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, φυσικές επιστήμες, ρομποτική, μουσική, σκάκι, τεχνολογία, αθλητικές δραστηριότητες: ενόργανη, ρυθμική, κινητική αγωγή, kids aerobic, τένις, στίβο, κ.ά.).

Τα Κ.Δ.Α.Π. στεγάζονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Δημοσίων Σχολείων του Δήμου, και λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά τις περιόδους, όπως  Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι συνεχίζουν τη λειτουργία τους σε πρωινά τμήματα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με εποπτεύοντα φορέα την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, οι μητέρες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, οι αυτοαπασχολούμενες και οι άνεργες, καθώς και οι πατέρες, που έχουν την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους, δικαιούνται να εγγράψουν ΔΩΡΕΑΝ τα παιδιά τους μέσω του προγράμματος  της ΕΕΤΑΑ Α.Ε “ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ” (αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.eetaa.gr).

 • Το ΚΔΑΠ Επανομής λειτουργεί στο 3ο Δημοτικό  Σχολείο Επανομής (25ης Μαρτίου 70, Επανομή) από Δευτέρα – Παρασκευή με ωράριο 16:30΄- 22:00΄ και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Αποστολάκη Αικατερίνη
 • Το ΚΔΑΠ Μεσημερίου λειτουργεί στο Δημοτικό Σχολείο Μεσημερίου (Μεσημέρι) από Δευτέρα – Παρασκευή,  16:30΄- 22:00΄και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Κυριακή Παπαϊωάννου
 • Το ΚΔΑΠ Περαίας στεγάζεται  στο 2ο Γ.Ε.Λ. Θερμαϊκού στην Άνω Περαία (Ολυμπιάδος με Κύπρου)  από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε δύο βάρδιες: 14:00-18:00 και 18:00΄-22:00΄ με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Ηλιάδου Ελένη.
 • Το ΚΔΑΠ Κερασιάς  λειτουργεί στο Δημοτικό  Σχολείο Κερασιάς (Ίωνος Δραγούμη 4, Κερασιά) από Δευτέρα – Παρασκευή,  4:30΄ – 10:00΄ με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Ράβναλη Αικατερίνη
 • Το ΚΔΑΠ Ν. Μηχανιώνας  λειτουργεί στο 1ο Γ.Ε.Λ. Ν. Μηχανιώνας (Κυζίκου 8) από Δευτέρα έως και  Παρασκευή με ωράριο 14:00΄ – 22:00΄ με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Χρύσα Κούλικα.