Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, με μεράκι όχι μόνο για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών αλλά και για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει συλλέξει ο ίδιος από το 1976 από διάφορες χώρες του κόσμου κομμάτια μοναδικής σημασίας για το αμπέλι, το κρασί και όχι μόνο.Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου βρίσκεται μέσα στο σύγχρονο οινοποιείο του Κτήματος Γεροβασιλείου, δίπλα στον υπόγειο χώρο παλαίωσης. Η ανακαίνισή του ξεκίνησε το Μάιο του 2007 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του έργου ήταν ο καθηγητής αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. Πάνος Τζώνος και η καθηγήτρια Μουσειολογίας και Ιστορίας Τέχνης Ματούλα Σκαλτσά.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μία σειρά από 28 σπάνιες χειροποίητες στροφιλιές-πατητήρια (18-20ου αι.), που αποτελούν παγκόσμια οινική και μουσειακή ιδιαιτερότητα. Η συλλογή των φιαλών κρασιού (16-20ου αι.) δείχνει την εξέλιξή τους στο χρόνο και ανάμεσά τους βρίσκεται και μία από τις πρώτες φιάλες κρασιού που κατασκευάστηκε το 1520. Στο μουσείο φιλοξενούνται επίσης αμφορείς βυζαντινών χρόνων, εργαλεία βαρελοποιίας (19-20ου αι.), εξοπλισμός χημείου οινοποιείου (19-20ου αι.), κάνουλες βαρελιών (18ου αι.), κλαδευτήρια, ραντιστήρες, χειροκίνητες μηχανές ταπώματος (19-20ου αι.) και διάφορα άλλα παλιά μηχανήματα και εργαλεία της αμπελουργίας, της οινοποίησης και της εμφιάλωσης.
Το πιο σημαντικό τμήμα του μουσείου είναι η συλλογή των ανοιχτηριών φιαλών κρασιού, που είναι η μοναδική συλλογή σε όλη την Ελλάδα και από τις πιο σπάνιες σ’ ολόκληρο τον κόσμο –συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες παγκοσμίως- εξαιτίας του πλήθους αλλά και της σπανιότητας των ίδιων των ανοιχτηριών. Αποτελείται από 3000 περίπου ανοιχτήρια, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Μεγάλη τιμή για τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και το Κτήμα Γεροβασιλείου ήταν η εγκαινίαση του Μουσείου Οίνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στις 27 Οκτωβρίου 2008. Προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών, της πολιτικής και πλήθος φίλων από όλο τον κόσμο παρευρέθησαν στα εγκαίνια. Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις επιτυχίες του Βαγγέλη Γεροβασιλείου.
Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου είναι επισκέψιμο και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για τις σχολικές επισκέψεις.