Παρασκευή 21-06-24

Μουσική

Η κλασική κιθάρα του 21ου αιώνα είναι ένα συναρπαστικό όργανο με πολυσχιδές ρεπερτόριο. Κάποτε, ο ίδιος ο Beethoven την είχε παρομοιάσει με μια μικρή ορχήστρα. Το όργανο αυτό δεν μπορεί να παράγει το εύρος δυναμικής ή τον ηχητικό όγκο του πιάνου ή του βιολιού, ωστόσο η εντυπωσιακή βελτίωση των κατασκευαστικών προτύπων έχει οδηγήσει σε όργανα με πλουσιότερο ήχο και μεγαλύτερη ηχηρότητα από παλαιότερα.

Η κιθάρα είναι ένα ελκυστικό όργανο που γεφυρώνει ετερόκλητα μουσικά είδη και στέκεται επάξια στην αίθουσα συναυλιών. Αν και η κιθαριστική κουλτούρα έχει γνωρίσει μεγάλη διάδοση παγκοσμίως – σπουδαίοι σολίστες και αξιόλογα κιθαριστικά σύνολα έχουν αναδειχτεί σε όλον τον κόσμο – η κιθάρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στη χώρα μας, ένα άγνωστο και συχνά παρεξηγημένο ή υποτιμημένο όργανο.

Το Εργαστήρι Κλασικής Κιθάρας Guitar ©Lab του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008. Σ’ αυτό μπορεί να παρακολουθήσει ιδιαίτερα μαθήματα κλασικής κιθάρας οποιοσδήποτε (μαθητής Δ’ Δημοτικού τουλάχιστον) ανεξάρτητα από τις μουσικές του γνώσεις. Η διάδοση της κιθαριστικής κουλτούρας, η ενεργή παραγωγή πολιτισμού, ο ‘εθισμός’ στην καλή μουσική.είναι οι επιθυμητοί στόχοι. Το 2011 – 2012 ξεκίνησε ένα νέο project, τα Synolakia: οι μαθητές δημιουργούν μικρά σύνολα – duo, trio, quartetti – και παίζουν μουσική δωματίου, εξερευνώντας το πλούσιο ρεπερτόριο για μουσική δωματίου με κιθάρα.

Η δραστηριότητα δεν διαθέτει δικό της site, αλλά εξυπηρετούνται οι ανάγκες προβολής της από το site   https://synolakia.wordpress.com/

Ονοματεπώνυμο υπευθύνου Διεύθυνση Τηλέφωνο Email
Διδάσκουσα – Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Παράσχου Ευαγγελία, 6974612979 Δημοτική Βιβλιοθήκη Περαίας, Προμηθέως & Λεωφόρος Θεσ/νίκης – Μηχανιώνας 23920-28803 poltherm@gmail.com

Το Πειραματικό Κιθαριστικό Σύνολο “Guitar Heroes” ιδρύθηκε το 2009 στο πλαίσιο της λειτουργίας του πρώην Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θερμαϊκού (νυν Τμήμα Πολιτισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.), διανύει δηλαδή την ένατη χρονιά μουσικής δραστηριότητας. Πρόκειται για το μοναδικό ενεργό κιθαριστικό σύνολο της Θεσσαλονίκης.

Αξιοποιώντας την πλούσια ηχοχρωματική παλέτα του οργάνου, οι Guitar Heroes ερμηνεύουν ένα πολυσχιδές ρεπερτόριο, κυρίως πρωτότυπα έργα της διεθνούς συνθετικής δημιουργίας για κιθαριστικό σύνολο, χωρίς να λείπουν όμως και οι διασκευές.

Το σύνολο αριθμεί δέκα κιθαριστές διαφόρων ηλικιών. Η μουσικολόγος και κιθαρίστα Ευαγγελία Παράσχου, υπάλληλος του Τμήματος Πολιτισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ., έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου. Η συμμετοχή στο σύνολο είναι δωρεάν, κατόπιν ακρόασης.

Οι Guitar Heroes έχουν εμφανιστεί στο Βαφοπούλειο, στο Βασιλικό Θέατρο, στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Θεσ/νίκης, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ., στο Block 33 (Underground Festival της Κ.Ο.Θ.), στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ της Περαίας, στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής, στην Καψαλάκειο Στέγη Νέας Μηχανιώνας, στο Studio Κοιτώνες και το Θέατρο Χηλής του Δήμου Καλαμαριάς, στην Κοζάνη, τη Βέροια και τη Λάρισα.

Η δραστηριότητα διαθέτει δικό της site http://www.guitarheroes.gr/

 

 

Ονοματεπώνυμο υπευθύνου Διεύθυνση Τηλέφωνο Email
Αρχιμουσικός: Παράσχου Ευαγγελία, 6974612979 Καψαλάκειος Πολιτιστική Στέγη – Νέα Μηχανιώνα 23923 – 30362 poltherm@gmail.com

Το 2011 – 2012, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Κλασικής Κιθάρας, ξεκίνησε ένα νέο project, τα Synolakia: οι μαθητές δημιουργούν μικρά σύνολα – duo, trio, quartetti – και παίζουν μουσική δωματίου, εξερευνώντας το πλούσιο ρεπερτόριο για μουσική δωματίου με κιθάρα.

Η δραστηριότητα διαθέτει δικό της site https://synolakia.wordpress.com/

 PHOTOGALLERY
Ονοματεπώνυμο υπευθύνου Διεύθυνση Τηλέφωνο Email
Διδάσκουσα – Υπεύθυνη Project: Παράσχου Ευαγγελία, 6974612979 Δημοτική Βιβλιοθήκη Περαίας, Προμηθέως & Λεωφόρος Θεσ/νίκης – Μηχανιώνας 23920-28803 poltherm@gmail.com

Η χορωδία του Δήμου Θερμαϊκού, δημιουργήθηκε το 2001, ως χορωδία Δήμου Νέας Μηχανιώνας. Από τότε, με την προτροπή και την στήριξη του δημάρχου κ. Γιάννη Μαυρομάτη, η χορωδία άνοιξε τα φτερά της και ταξίδεψε σε μουσικούς τόπους όπως οι Φέρρες, η Σκιάθος, η Βέροια, η Πέλλα, η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Σαντορίνη και με τις μελωδίες της διέδωσε την μουσική  αισθητική των κατοίκων του τόπου της.

Έχει παρουσιάσει σε συναυλίες, αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες μουσουργούς  όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, και σε τραγουδιστές όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Πραγματοποίησε στην Νέα Μηχανιώνα με μεγάλη επιτυχία, έξι χορωδιακές συναυλίες, και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 15 χορωδιακές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Επανασυστάθηκε το 2016 και λειτουργεί ως χορωδία του Δήμου Θερμαϊκού.

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έντεχνα και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, εκκλησιαστικούς ύμνους, κλασσικά δυτικοευρωπαϊκά έργα επωνύμων συνθετών, καθώς και βαλκανικούς μελωδικούς σκοπούς.

Στελεχώνεται από 45 ενεργά μέλη, άνδρες και γυναίκες, που συνιστούν ένα καλλίφωνο κράμα παλαιών και νέων μελών προερχομένων απ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα που απαρτίζουν τον Δήμο μας. Ετσι συνεχίζει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη, στην Θάσο, στην Γουμένισσα Κιλκίς, στην Νεάπολη Κοζάνης, στην Άφυτο Χαλκιδικής, στην Νέα Πέραμο Καβάλας, στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας.

Παράλληλα δε, μετέχει ενεργά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Δήμου Θερμαϊκού, προσφέροντας έτσι, αφ’ ενός μεν στα μέλη της την εκφραστική διέξοδο που τόσο επιθυμούν, αφ’ ετέρου δε στον τόπο μας μια δραστήρια δημοτική χορωδία επάξια εκπρόσωπό  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι πρόβες της διενεργούνται κάθε παρασκευή στις 7 το απόγευμα στην ΚΑΨΑΛΑΚΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ στην Νέα Μηχανιώνα στην οδό Βάρναλη 2.

Μαέστρος της χορωδίας είναι η καθηγήτρια μουσικής κυρία Πουρσανίδου Νικολέτα,  το απαράμιλο κύρος της οποίας και η άρτια μουσική της κατάρτιση συνέβαλε στην ταχεία ανάδειξη του  ευήκοου έργου της.

Από συστάσεώς και με την επανίδρυση της χορωδίας, καθήκοντα διοικητικής υπευθύνου  εκτελεί με υψηλό αίσθημα εθελούσιας προσφοράς η κυρία Ζώτου Ειρήνη.

Μη φειδώμενη χρόνου και κόπου αόκνως αγωνίζεται είτε για την προώθηση και επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύπτουν, είτε να επιμελείται τον οργανωτικό συντονισμό συμμετοχής σε ενδιαφέροντα χορωδιακά φεστιβάλ.

Οι πόρτες της χορωδίας είναι ανοικτές σε όλους τους δημότες που επιθυμούν να αποτελέσουν μέλη της και να μετέχουν στις δραστηριότητές της. Αρκεί να επικοινωνήσουν ή με τη χοράρχη κ.Πουρσανίδου Νικολέτα στο τηλέφωνο 6972297070 ή με την κ.Ζώτου στο τηλέφωνο 6978028115

 PHOTOGALLERY

Η φιλαρμονική συστάθηκε το 1996 και έχει περίπου 90 μέλη, μαζί με το φυτώριο.
Το χρονικό της φιλαρμονικής αποτελείται από συμμετοχές σε συναυλίες , φεστιβάλ , σεμινάρια φιλαρμονικών, happening  στους δρόμους του δήμου , σε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές  και εκδηλώσεις του δήμου.
Η φιλαρμονική προσφέρει δωρεάν εκμάθηση μουσικής παιδείας και μουσικών οργάνων όπως

  • Φλογέρα
  • Φλάουτο
  • Κλαρίνο
  • Σαξόφωνο
  • τρομπέτα
  • Εμφώνιο
  • Κρουστά
  • Και θεωρία μουσικής

από τον αρχιμουσικό της φιλαρμονικής κ. ‘Αγγελο Καραπινίδη.

Το ρεπερτόριο της φιλαρμονικής ποικίλει . JAZZ , κινηματογραφική μουσική , κλασσική ,ελληνική και παραδοσιακή είναι λίγα από τα είδη της μουσικής που εμπλουτίζουν  το ρεπερτόριό της.

Οι ενορχηστρώσεις αλλά και οι διασκευές των κομματιών γίνονται από τον μαέστρο της μουσικής.
Στόχος της φιλαρμονικής είναι η διατήρηση καθώς και η διάδοση της μουσικής παιδείας και κυρίως η προσφορά δωρεάν μουσικής παιδείας.

Από την ίδρυση της φιλαρμονικής διευθύνει ο αρχιμουσικός Άγγελος Καραπινίδης.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα και τις πρόβες της φιλαρμονικής μπορείτε να στείλετε e-mail στο maekarapinidis@yahoo.gr

 PHOTOGALLERY