Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεωργίου & Αικατερίνης Καβούνη

Η “Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεωργίου & Αικατερίνης Καβούνη”, στεγάζεται στο 2ο όροφο του Δημοτικού Καταστήματος της Ν.Κερασιάς (πρώην Αστυνομικό Τμήμα Μηχανιώνας), που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δαγκλή – ΕΠ.Ο. Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας.

Δημιουργήθηκε με ιδιαίτερη αγάπη από τη δωρήτρια κα. Αικατερίνη Καβούνη, πριν 32 περίπου χρόνια και περιμένει με την έναρξη της νέας χρονιάς και πάλι τους αναγνώστες της στον κόσμο των γνώσεων που παράγει την αλήθεια. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις 08:00 π.μ. έως 15:30 μ.μ. λειτουργεί δανειστικό και αναγνωστικό τμήμα.
Δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τις σύγχρονες βιβλιοθήκες, μιας και συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της με νέους τίτλους βιβλίων, σε καιρούς ιδιαίτερα οικονομικά δύσκολους, επιλεγμένους με φροντίδα από την κα.Αικατερίνη Καβούνη, συμπληρώνοντας την αλυσίδα των γνώσεων.

Η βιβλιοθήκη ικανοποιεί και τους αναγνώστες της αγοράζοντας βιβλία προτίμησής τους, αρκεί να μην υπάρχει άλλο όμοιο αντίτυπο ή επαναλαμβανόμενος συγγραφέας, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη Γεωργίου & Αικατερίνης Καβούνη καλύπτει τις εξής κατηγορίες βιβλίων :
ΠΛ Πληροφοριακά
000 Γενικά Θέματα
100 Φιλοσοφία – Ψυχολογία
200 Θρησκεία – Μυθολογία
300 Κοινωνικές επιστήμες – Λαογραφία
400 Γλώσσες
500 Φυσικές Επιστήμες – Αστρονομία – Γεωλογία – Βοτανική – Ζωολογία
600 Εφαρμοσμένες επιστήμες – Τεχνολογία
700 Καλές Τέχνες – Διακοσμητική – Αθλητισμός
800 Λογοτεχνία
900 Γεωγραφία – Ταξίδια – Ιστορία
Μ Μυθιστόρημα
Ξ Ξένο Μυθιστόρημα
Δ Διήγημα
Β Βιογραφίες
Ι.Ε. Ιστορία Εικονογραφημένη
Π Παραμύθια

Τα πληροφοριακά βιβλία όπως εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιογραφίες κτλ, δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και να ολοκληρώνουν εργασίες. Οι φωτοτυπίες δίνονται δωρεάν.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει δρομολογήσει και άλλες ενέργειες που στοχεύουν στην περαιτέρω αναβάθμισή της βιβλιοθήκης, όπως πρότεινε την επέκταση και αναβάθμιση του χώρου της βιβλιοθήκης και ζήτησε τη μελέτη του χώρου από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου υπό την έγκριση του Δημάρχου, προκειμένου να γίνει προγραμματισμός δράσεων και υλοποίηση “πνευματικών εκδηλώσεων”, για τους αναγνώστες και μικρούς φίλους τον εμπλουτισμό με Η/Υ, για την ελεύθερη πρόσβαση των αναγνωστών στο διαδίκτυο και την αναζήτηση πληροφοριών, την οργάνωση σεμιναρίων πληροφοριακής παιδείας αναγνωστών (πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν με επιτυχία σε μαθητές νηπιαγωγείου – δημοτικού), ώστε να είναι ευχερής η πρόσβαση τους στο υλικό της βιβλιοθήκης, την επικοινωνία και πρόσβαση σε άλλες βιβλιοθήκες για την αναζήτηση τρόπων ανάπτυξης και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της βιβλιοθήκης

ΜΕΛΗ Δ.Σ.
1. Φρυσαλάκης Γεώργιος, Πρόεδρος
2. Καβούνη Αικατερίνη, δημότης (δωρήτρια)
3. Χάκης Γραμματάς, Δημοτικός Σύμβουλος – Αντιπρόεδρος
4. Καραμανλής Κωνσταντίνος, Δημοτικός Σύμβουλος – Μέλος
5. Ακτσελή Μάρθα, Δημότης – Μέλος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
1. Χατζηχριστοφή Αικατερίνη, Δημοτική Σύμβουλος
2. Τζέκος Θεόδωρος, Δημοτικός Σύμβουλος
3. Κουτσουράδη Θεδοδούλα, Δημότης