Τετάρτη 11-09-24
Αρχική ΟΡΓΑΝΩΣΗ Δημοτικές Κοινότητες

Δημοτικές Κοινότητες

Από το 1923 όταν εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι, πρόσφυγες  από την Μικρά Ασία και την  Θράκη, έως σήμερα, η Περαία έχει αλλάξει πολύ και από ένα μικρό προσφυγικό χωριό μεταμορφώθηκε σε μια  όμορφη πόλη, με τα χαρακτηριστικά όμως ενός αξιοζήλευτου τουριστικού προορισμού.

Σε απόσταση μόλις 10 km από το Διεθνές Αεροδρόμιο ‘’ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ’’ και 23 km από το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, αποτελεί  έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό για τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν παραλίες με καταγάλανα καθαρά νερά, φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και παραδοσιακά πιάτα, ουζομεζέδες με τοπικό τσίπουρο και κρασί ή  τον καφέ τους, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα με θέα τον Θερμαϊκό κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Άφθονες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις αποτελούν πόλο έλξης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Από το 1974 στην Περαία εδράζεται η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Μακεδονίας με αξιόλογη παρουσία. Για τη διαμονή, υπάρχει μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών και πλήθος ενοικιαζόμενων καταλυμάτων.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΗΣ ΒΑΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΜΕΛΗ

ΚΟΛΕΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ

ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΑΝΕΣΤΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΜΠΟΥΡΝΟΥΞΟΥΖΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΝΙΖΑΜΗΣ ΦΩΤΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΤΣΟΥΡΓΙΑΝΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ του ΙΩΑΝΝΗ

ΤΡΟΚΑΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΤΖΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Δυτικά της Περαίας βρίσκονται οι Ν. Επιβάτες, χωριό που επί τουρκοκρατίας ήταν τούρκικο τσιφλίκι και λεγόταν ‘’Μπαξέ Τσιφλίκι’’, ονομασία με την οποία είναι γνωστό μέχρι σήμερα  (Έχει τραγουδηθεί μάλιστα από τον αείμνηστο Τσιτσάνη, ο οποίος διέμενε στην περιοχή).

Χωριό με πολυετή παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου και κρασιού από τοπικά αμπέλια. Με πλούσια βλάστηση, αμφιθεατρικά κτισμένο από τους λόφους μέχρι την παραλία με απίστευτη φυσική ομορφιά.

Νούμερο ένα επιλογή των νέων η 900 μέτρων  αμμώδης παραλία του ‘’μπαξέ’’, όπως ονομαζόταν παλαιότερα. Σε όλο το μήκος της, τεράστια δέντρα απλώνουν την σκιά και την δροσιά τους στην αμμουδιά. Επιβραβευμένη με γαλάζια σημαία και ναυαγοσωστική κάλυψη όλη την θερινή περίοδο.

Η παραλία αυτή παντρεύει την εικόνα του ψαράδικου χωριού με την έντονη, σύγχρονη καλοκαιρινή διασκέδαση που ξεκινά από το πρωί στα δεκάδες beach bar, που είναι απλωμένα σε όλο το μήκος της έως αργά την νύχτα. Στα διάσπαρτα ταβερνάκια, με τραπεζάκια δίπλα στο κύμα, μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης ολόφρεσκα ψάρια (από τοπικούς ψαράδες) τοπικούς μεζέδες και εκλεκτό τσίπουρο και κρασί τοπικών παραγωγών.

 

ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ν.ΕΠΙΒΑΤΩΝ

ΔΑΒΙΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΜΑΔΥΤΙΝΟΥ ΘΕΟΚΛΗ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ του ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΟΣ

ΜΙΣΗΧΡΟΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του ΖΗΣΗ

ΚΟΡΙΤΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μία από τις πιο φημισμένες παραλίες της περιοχής. Χρυσή αμμουδιά πεντακάθαρη πάντα γαλήνια και ρηχή στα πρώτα μέτρα ,εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά. Πιστοποιημένη με γαλάζια σημαία και ναυαγοσωστική κάλυψη. Γνωστό σημείο αυτό της δημοτικής πλαζ, πόλος έλξης εκατοντάδων τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο. Μία όαση ανάπαυλας, δροσιάς μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ψαροταβέρνες και ουζερί ,πάνω στο κύμα , με εξαιρετική θέα στον κόλπο προσφέρουν νόστιμα εδέσματα σε όλη την διάρκεια της ημέρας μέχρι αργά την νύχτα. Ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάνουν άνετη τη διαμονή σε αυτή την πανέμορφη παραλία. Πρόσβαση με τα Καραβάκια από Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο και αστική συγκοινωνία, με συχνότερα δρομολόγια τη θερινή περίοδο.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΡΟΜΠΕΣΗ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΜΕΛΗ

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Κτισμένη σε μια από τις πιο πανοραμικές τοποθεσίες του Θερμαϊκού κόλπου, στην περιοχή της αρχαίας ΑΙΝΕΙΑΣ, έχει να επιδείξει πέρα από το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων, φυσικό πλούτο ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας.

Η Νέα Μηχανιώνα είναι φημισμένη για το μεγαλύτερο στόλο μέσης αλιείας στην Ελλάδα. Η εγκατάσταση της ιχθυόσκαλας το 1998, την κατέστησε κέντρο διοίκησης και εμπορίας ψαριών και οστρακοειδών όλης της Βόρειας Ελλάδας. Στη Νέα Μηχανιώνα έχει την έδρα της η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού από το 1968, η οποία εφοδιάζει άρτια καταρτισμένους αξιωματικούς στην Ελληνική και όχι μόνο Ναυτιλία.

Η Νέα Μηχανιώνα είναι μια πόλη με πολλά πρόσωπα που περιμένει να τα αποκαλύψει σε κάθε είδους επισκέπτη. Στο φυσιολάτρη έχει να αποκαλύψει ένα μικρό επίγειο παράδεισο ( περιοχή natura) σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, στον αρχαιολάτρη ευρήματα από τους Ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους          ( τραπεζόσχημη τούμπα γνωστή ως ‘’Τούμπα Τάμπια’’ ή ΄΄Κουμ Καλέ’’, νεκροταφεία ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων , ναυτικά οχυρά), στον προσκυνητή έναν από τους πιο επιβλητικούς ναούς, το Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, όπου φυλάσσεται και η ομώνυμη εικόνα, η οποία σώζεται από την εποχή της εικονομαχίας και την γραφική εκκλησία του Αγίου Νικολάου προστάτη των Ναυτικών στο λιμανάκι της Μηχανιώνας, ενώ στον λάτρη της θάλασσας στιγμές χαλάρωσης σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους και ξενοιασιάς στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας Τουμπαρλί στο ακρωτήρι Τούζλα.

Παρά την τουριστική ανάπτυξή της, έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού χωριού. Έτσι, όταν πέφτει ο ήλιος, η κεντρική πλατεία γεμίζει κόσμο που κάνει την βόλτα του, απολαμβάνει το φημισμένο παραδοσιακό ‘’λουκουμά’’ Μηχανιώνας σε κάποιο από τα καφέ, που βρίσκονται πάνω από την ιχθυόσκαλα και το γραφικό λιμανάκι ή γεύονται τα ολόφρεσκα ψάρια με θέα το απέραντο γαλάζιο.

 

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΡΓΙΟΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΜΕΛΗ

ΚΟΥΒΑΤΣΗ ΒΟΥΛΚΙΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΤΖΕΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΜΑΜΜΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΑΡΓΥΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΠΑΓΩΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ του ΙΩΑΝΝΗ

Ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ένας μεγάλος ταφικός Τύμβος και δύο τάφοι Ρωμαϊκής περιόδου αποδεικνύουν την άνθηση της περιοχής από τους κλασσικούς χρόνους.

Σήμερα είναι ένα μικρό προσφυγικό χωριό, που από το 1922 εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τα νότια παράλια της Ανατολικής Θράκης μαζί με 13 οικογένειες ντόπιων. Παρά την δυσκολία των πρώτων χρόνων, οι κάτοικοι κατάφεραν, όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να αναπτύξουν την κοινότητα τόσο οικονομικά, όσο και πολιτιστικά.

Σημείο αναφοράς αποτελεί για το χωριό ο ιερός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (χρονικά συνδεδεμένος με την επανάσταση του 1821), ο οποίος εγκαινιάσθηκε το 1818. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ναός οικοδομήθηκε στο σημείο που βρέθηκε θαμμένη η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Την εκκλησία επισκέπτεται πλήθος προσκυνητών στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής της.

Ιδανικός γαστρονομικός προορισμός, τα γραφικά ταβερνάκια του χωριού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακό φαγητό με τσίπουρο και κρασί τοπικών παραγωγών.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΝΤΖΑΝΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΕΛΗ

ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ

ΦΡΥΣΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

 

Μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, η παραλία του Αγγελοχωρίου, αποτελεί μια όαση ξεκούρασης με πεντακάθαρα δροσερά νερά και πανέμορφη θέα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τον επιβλητικό όγκο του Ολύμπου.

Μετά το μπάνιο, ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη στο Φάρο με το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και τα Οχυρά . Επίσης μην παραλείψετε την επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα με τα σπάνια πουλιά και τις αλυκές. Είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο και αστική συγκοινωνία.

Για την διαμονή υπάρχουν καταλύματα από το Αγγελοχώρι και τους διπλανούς οικισμούς, αλλά και ξενοδοχεία σε κοντινή απόσταση στη γύρω περιοχή.

Απαράμιλλης ομορφιάς φυσικός πλούτος, γραφικά ταβερνάκια, πεντακάθαρα νερά, ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα και η χαρακτηριστική φιλοξενία των κατοίκων κάνουν τους επισκέπτες φανατικούς λάτρεις της περιοχής του Αγγελοχωρίου.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΕΪΜΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΜΕΛΗ

ΣΚΛΑΒΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ

ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Από τον Όμηρο αναφέρεται ως “Γιγωνίς Άκρα” και κατοικείται συνεχώς από τα νεολιθικά χρόνια. Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα χωριά τόσο κατά τα Βυζαντινά χρόνια όσο και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της είναι γηγενείς.

Η φυσική ομορφιά της Επανομής προσφέρει εκπλήξεις σε κάθε είδους επισκέπτη. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα, από όλες τις ιστορικές περιόδους (Οργανωμένος Παλαιοχριστιανικός χώρος ταφής στη θέση ‘’Λιμάρι’’ 4ου – 5ου αι. , Σαράντα δύο τάφοι 2ου-5ου αιώνα μ.Χ. , Παλαιοχριστιανική εκκλησία στη θέση ‘’Μπγιαδούδι’’, Μετόχι της Μονής Αγίας Αναστασίας στη θέση ‘’Κριτζιανά’’), τον υδροβιότοπο, ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον 4km νότια του οικισμού   στη θέση ‘’Τσαΐρι’’, ενταγμένος στο Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura , έως τα καταγάλανα νερά στις χιλιομέτρων παραλίες απαράμιλλου κάλλους. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, ο «ποταμός» με το γνωστό ναυάγιο, «το φανάρι», «η ακτή αγελαδάρικο», «το κτήμα του καραγκιόζ», «η παραλία του όρμου Επανομής» και «η ακτή Μεσημερίου».  Εξαιρετική επίσης επιλογή είναι η παραλία ‘’Πάλιουρα’’. Αμμώδης ,με κρυστάλλινα νερά , κατάφυτη από πεύκα και οργανωμένη με beach bar που είναι ανοιχτά από το πρωί έως αργά το βράδυ προσφέροντας διασκέδαση στους νέους που την κατακλύζουν καθημερινά.

 

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΑΚΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΜΕΛΗ

ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΜΑΡΤΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΚΑΖΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μικρό  χωριό που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες του ξεριζωμού του 1922 και διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ενός όμορφου παραδοσιακού χωριού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στο Μεσημέρι, οι Μακεδονικοί τάφοι που έχουν αναδειχθεί και η παλαιά εκκλησία των Αγίων και Πολιούχων του χωριού, Κωνσταντίνου και Ελένης, οικοδομημένη από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Γραφικά ταβερνάκια με τοπικούς μεζέδες , λιχουδιές και καλό ντόπιο κρασί προσελκύουν όχι μόνο τους ντόπιους, αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές, που εκτιμούν το καλό και παραδοσιακό φαγητό.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ του ΣΤΑΥΡΟΥ

ΜΕΛΗ

ΣΕΜΕΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΗΛΙΑ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΒΙΚΤΩΡΑ