Παρασκευή 21-06-24

Νέοι Επιβάτες

Δυτικά της Περαίας και κατά μήκος της παραλίας βρίσκονται οι Νέοι Επιβάτες , χωριό που την εποχή της τουρκοκρατίας ήταν τούρκικο τσιφλίκι και λεγόταν ”Μπαξέ Τσιφλίκι”, ονομασία με την οποία είναι γνωστό μέχρι σήμερα το χωριό (‘Εχει τραγουδηθεί από τον αείμνηστο Τσιτσάνη, ο οποίος διέμενε στην περιοχή).

Χωριό με πλούσια βλάστηση, αμφιθεατρικά κτισμένο από τους λόφους μέχρι την παραλία με απίστευτη φυσική ομορφιά.

Χαρακτηριστική η παραλία που σκιάζεται από αρμυρίκια σχεδόν καθ όλο το μήκος της, με πεντακάθαρα νερά(Γαλάζια σημαία , ναυαγοσωστική κάλυψη) και διάσπαρτα ταβερνάκια beach bar,καφέ δίπλα στο κύμα.

Νούμερο ένα επιλογή των νέων η 900μ αμμώδης παραλία του ”μπαξέ” όπως ονομαζόταν παλαιότερα. Σε όλο το μήκος της, τεράστια δέντρα απλώνουν την σκιά και την δροσιά τους στην αμμουδιά . Επιβραβευμένη με γαλάζια σημαία και ναυαγοσωστική κάλυψη όλη την θερινή περίοδο. Η παραλία αυτή παντρεύει την εικόνα του ψαράδικου χωριού με την έντονη ,σύγχρονη καλοκαιρινή διασκέδαση που ξεκινά από το πρωί στα beach bar που είναι απλωμένα σε όλο το μήκος της έως αργά την νύχτα. Στα διάσπαρτα ταβερνάκια με τραπεζάκια δίπλα στο κύμα μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης ολόφρεσκα ψάρια (από τοπικούς ψαράδες) τοπικούς μεζέδες και εκλεκτό τσίπουρο και κρασί τοπικών παραγωγών.

Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών αλλά και δεκάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια καλύπτουν την διαμονή των τουριστών με όλες τις ανέσεις

Οι Νέοι Επιβάτες βρίσκονται δυτικά της Περαίας και κατά μήκος της Παραλίας. Μέχρι και την Απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912, η περιοχή ήταν φέουδο ενός Τούρκου πασά και ονομαζόταν Μπαξέ Τσιφλίκ. Ο νέος οικισμός των Επιβατιανών προσφύγων δημιουργήθηκε στην περιοχή που βρισκόταν το θερινό σπίτι του πασά, στην ίδια τοποθεσία όπου είναι κτισμένος σήμερα ο ναός της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, Πολιούχου της κωμοπόλεως.

Σ’ εκείνη την τοποθεσία, εγκαταστάθηκαν το 1923, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, 159 προσφυγικές οικογένειες (631 άτομα), όλες προερχόμενες από την κωμόπολη Επιβάτες, που ήταν προάστιο της Κωνσταντινούπολης και έδωσαν και το όνομα Νέοι Επιβάτες. Αν και δεν έπαψε ποτέ να είναι σε χρήση και η δεύτερη ονομασία Μπαξέ Τσιφλίκι, τόσο από τους Επιβατιανούς όσο και από τους παλιούς Θεσσαλονικείς.

Οι Νέοι Επιβάτες ήδη από το 1928 αποτελούσαν πόλο έλξης παραθέρισης των Θεσσαλονικέων. Σ’ αυτό βοηθούσε πάρα πολύ το ότι οι πρόσφυγες φρόντισαν να κάνουν αμέσως μετά την εγκαταστασή τους, έναν ξύλινο λιμένα, και η τακτική συγκοινωνία με καραβάκια (Από τους Ν. Επιβάτες κατά τον μεσοπόλεμο ξεκινούσαν καθημερινά 5 καράβια).

 

 • Ψηφιακή αναστήλωση-αναπαράσταση των αρχιγένειων εκπαιδευτηρίων που ιδρύθηκαν στους Επιβάτες ανατολικής Θράκης και λειτούργησαν απο το 1857 ως το 1922
 • Ιερός Ναός Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ

 • Μαρίνα Ν.Επιβατών

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο Αξιοθέατο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Αξιοθέατο Νέων Επιβατών”

 • ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ (Σελίδα)

 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΕΠΙΒΑΤΩΝ (Σελίδα)

 • ΒΕΪΚΕΙΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ Ν. ΕΠΙΒΑΤΩΝ

 • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΑΙΑΣ, Ν. ΕΠΙΒΑΤΩΝ, ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ

 • Α.Σ. BEACH VOLLEYBALL ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ EL BANDANA Beach Volley (Σελίδα)

 • Π.Α.Ο.Ν.Ε. Αθλήματα: Ποδόσφαιρο (Σελίδα)

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο ενεργό σωματείο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Σωματείο Νέων Επιβατών”

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο παρακαλώ
στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Υλικό Νέων Επιβατών”

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο παρακαλώ στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Υλικό Νέων Επιβατών”

 • Μαριάνθη Φ. Παλάζη, Ένα Όνομα, Δύο Τόποι: Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης. Αθήνα: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 2009.

Τo παραπάνω βιβλίο μπορείτε να το βρείτε με ένα κλικ εδώ

 

 • ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΙΓΕΝΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ
  Μαριάνθη Φ. Παλάζη, Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια και γυναικεία διδασκαλική κινητικότητα και κοινωνικότητα: συμβολή στις διαδικασίες εκσυγχρονισμού και εθνικής συγκρότησης στο οθωμανικό και ελληνικό πολιτικό πλαίσιο (1857-1922). Ρέθυμνο: Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2019.

Την παραπάνω διατριβή μπορείτε να την βρείτε με ένα κλικ εδώ

 

 • ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ-ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Το παραπάνω βιβλίο μπορείτε να το βρείτε με ένα κλικ εδώ

 

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο βιβλίο με την ιστορία των Νέων Επιβατών παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Βιβλίο Νέων Επιβατών”