Πέμπτη 23-05-24

Μικρό χωριό που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες του ξεριζωμού του 1922, διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά ενός όμορφου παραδοσιακού χωριού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν στο Μεσημέρι ,οι Μακεδονικοί ταφοι που έχουν αναδειχθεί, η παλαιά εκκλησία των Αγίων και Πολιούχων του χωριού, Κωνσταντίνου και Ελένης, οικοδομημένη από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Γραφικά ταβερνάκια με τοπικούς μεζέδες , λιχουδιές και καλό ντόπιο κρασί προσελκύουν όχι μόνο τους ντόπιους αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές που εκτιμούν το καλό και παραδοσιακό φαγητό.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο Μεσημέρι, κυρίως οι τρεις Μακεδονικοί τάφοι, αλλά και τα ερείπια βασιλικής που βρέθηκαν στην τούμπα του Αγίου Κωνσταντίνου και που χρονολογούνται στην Εποχή του Σιδήρου, καθώς και στην τούμπα Κοτζιά, στα βόρεια όρια του σύγχρονου οικισμού του Μεσημερίου, μαρτυρούν την μακραίωνη ιστορία της περιοχής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Γραμμένο και Heurtley, η πρώτη εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή έγινε στην όψιμη νεολιθική εποχή. Ο πρώτος οικισμός αριθμούσε 12 σπίτια. Ως την πρώϊμη εποχή του χαλκού, καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε άλλες 5 φορές. Ο οικισμός αυτός, κατά τους ερευνητές Ασλάνη και Καστανά, θεωρείται ο παλαιότερος στη Μακεδονία.

Στα βυζαντινά χρόνια το Μεσημέρι υπάγονταν γεωγραφικά και διοικητικά στο Καπετανίκιον της Καλαμαρίας, που είναι η περιοχή από Καραμπουρνάκι-Χορτιάτη-Αγ.Πρόδρομο-Αγ.Μάμα-Ισθμό Κασσάνδρας-Θερμαϊκό-Καραμπουρνάκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες περιηγητών του 19ου και 20ου αιώνα, το Μεσημέρι ήταν μεικτός οικισμός χριστιανών και μουσουλμάνων, ενώ υπήρχε τζαμί. (Αικατερίνη Κούσουλα στο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη 12, 1998», Θεσσαλονίκη 2000.

Στην επανάσταση του 1821 υπό τον Εμμανουήλ Παπά, έλαβαν μέρος το Μάϊο του 1821 η Επανομή με το Μεσημέρι, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Δουμπιώτη.

Από το 1918, το Μεσημέρι ήταν συνοικισμός της Επανομής. Ο πληθυσμός του Μεσημερίου, αυξήθηκε σημαντικά μετά το 1922, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο και την Ανατολική Ρωμυλία.

Το Μεσημέρι, αποσπάστηκε από την κοινότητα Επανομής και έγινε ανεξάρτητη κοινότητα το 1946 με έκταση 11.913 στρέμματα . Εκείνη την εποχή, είχε 551 κατοίκους. Ανεξάρτητη κοινότητα παρέμεινε μέχρι το 1998, οπότε με τον «Καποδίστρια» εντάχθηκε στο δήμο Επανομής. Σήμερα, μετά τον «Καλλικράτη», το Μεσημέρι ανήκει στο δήμο Θερμαϊκού. Με την απογραφή του 2011 το Μεσημέρι είχε 1.831 κατοίκους.

  • Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ
  • Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο Αξιοθέατο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Αξιοθέατο Μεσημερίου”.

  • ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» (Σελίδα)

  • Α.Σ. ΝΙΚΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ Ποδόσφαιρο (Σελίδα)

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο ενεργό σωματείο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Σωματείο Μεσημερίου”.

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Υλικό Μεσημερίου”.

  • Μεσημερίου Διαδρομή …, Αμανατίδης Γ. Χάρης

  •  Μεσημερίου Μνήμες, Αμμανατίδης Γ. Θεοχάρης

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο βιβλίο με την ιστορία του Μεσημεριού παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Βιβλίο Μεσιμερίου”.