Σάββατο 18-05-24

Νέα Κερασιά

Ευρήματα που έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη , ένας μεγάλος ταφικός Τύμβος και δύο τάφοι Ρωμαικής περιόδου αποδεικνύουν την άνθηση της περιοχής από τους κλασσικούς χρόνους.

Σήμερα είναι ένα μικρό προσφυγικό χωριό που από το 1922 εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τα νότια παράλια της Ανατολικής Θράκης μαζί με 13 οικογένειες ντόπιων. Παρά την δυσκολία των πρώτων χρόνων οι κάτοικοι κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αναπτύξουν την κοινότητα τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά.

Σημείο αναφοράς αποτελεί για το χωριό ο ιερός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (χρονικά συνδεδεμένος με την επανασταση του 1821), ο οποίος εγκαινιάσθηκε το 1818. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός οικοδομήθηκε στο σημείο που βρέθηκε θαμμένη η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Την εκκλησία επισκέπτεται πλήθος προσκυνητών στις 8 Νοεμβρίου ,ημέρα της εορτής της.

Ιδανικός γαστρονομικός προορισμός ,τα γραφικά ταβερνάκια του χωριού όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακό φαγητό με τσίπουρο και κρασί τοπικών παραγωγών.

Ιδρύθηκε επίσης στα πλαίσια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1923, με πρόσφυγες που ήλθαν κυρίως από την Κερασιά της Ανατολικής Θράκης, με αποτέλεσμα το 1928 στην απογραφή να καταγραφούν 263 κάτοικοι. Ο οικισμός που δημιουργήθηκε ονομάστηκε αρχικά Καραμπουρνού, μετονομάστηκε το 1926 σε Μεγάλο Έμβολο και από το 1979 πήρε το όνομα Νέα Κερασιά. Η ρυμοτομική οργάνωση του οικισμού είχε διαμορφωθεί ήδη με την αρχική εγκατάσταση, παρόλο που το σχέδιο της διανομής κυρώθηκε το 1967, οπότε και δόθηκαν τίτλοι στους δικαιούχους. Το 1986 καθορίστηκε διευρυμένο όριο οικισμού, στο σχήμα του οποίου γίνεται φανερή η επίδραση της άναρχης δόμησης στην περιοχή. Η Ν. Κερασιά το 1995 ενοποιήθηκε με τη Ν. Μηχανιώνα και αποτέλεσαν έναν δήμο, για να ενταχθούν στη συνέχεια από 1-1-2011 στον ενιαίο «Καλλικρατικό» δήμο Θερμαϊκού. Με βάση την απογραφή του 2001 είχε 1.105 κατοίκους οι οποίοι με την απογραφή του 2011 έγιναν 1948 κάτοικοι.

  • Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Το παραπάνω αξιοθέατο θα το βρείτε εδώ με ένα κλικ

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο Αξιοθέατο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Αξιοθέατο Νέων Επιβατών”

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΚΕΡΑΣΙΑΣ (Σελίδα)

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΕΡΑΣΙΩΤΩΝ ΑΓ. ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

  • Α.Π.Σ. ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

 

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο ενεργό σωματείο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Σωματείο Νέας Κερασιάς”.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Υλικό Νέας Κερασιάς”.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Υλικό Νέας Κερασιάς”.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποιο βιβλίο με την ιστορία της Περαίας παρακαλώ

στείλετε email στο politis@thermaikos.gr με θέμα “Βιβλίο Νέας Κερασιάς”.