Παρασκευή 26-04-24
ΆρθραΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΜήνυμα της Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Θερμαϊκού, Σοφίας Ζηφκοπούλου – Παπακώστα...

Μήνυμα της Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Θερμαϊκού, Σοφίας Ζηφκοπούλου – Παπακώστα για τη Γιορτή της Σημαίας

    Παραμονή της Επετείου του ΟΧΙ και ο Ελληνισμός όπου γης με γιορτές και εκδηλώσεις τιμά το Ιερό Σύμβολο του Ελληνικού Έθνους τη Γαλανόλευκη Ελληνική Σημαία. Η πρώτη Ελληνική Σημαία με το λευκό σταυρό σε  γαλανόλευκο φόντο υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στη Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο το 1807. Σ΄ αυτή ο μοναχός Νήφωνας όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά,  Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο του Γένους Επιφάνιο – Στέφανο Δημητριάδη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.

Η ελληνική σημαία με την επίσημη μορφή της , η οποία καθορίστηκε το 1822 από το Σύνταγμα της Επιδαύρου, είχε Σταυρό ως Σύμβολο της Ορθοδοξίας.

Η Σημαία αυτή, αποτελούσε την επίσημη Ελληνική Σημαία έως το 1978. Στις 21-12-1978 καθιερώθηκε με νόμο και υιοθετήθηκε η ναυτική, αυτή με τις οριζόντιες λευκές  και γαλάζιες γραμμές. Οι εννέα λωρίδες είναι μια, για κάθε συλλαβή της φράσης «Ελευθερία η Θάνατος».

Το ριγωτό πρότυπο επιλέχθηκε λόγω της ομοιότητας του με την κυματιστή θάλασσα που περιβάλλει τις ακτές της Ελλάδας.

Σε όλους τους αγώνες του έθνους, οι Έλληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το Ιερό αυτό Σύμβολο.

Η ιστορία της μόνο με αίμα θα μπορούσε να γραφτεί καθώς για να έχουμε εμείς σήμερα  τη δυνατότητα να τιμούμε το πολύτιμο λάβαρο οι πρόγονοί μας πολέμησαν για να κατακτήσουν αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα και ανάξια λόγου.

Στο μυαλό μας έρχεται ο γενναίος σημαιοφόρος που σκοτώθηκε από εχθρικά πυρά τη στιγμή που έστηνε την Ελληνική Σημαία στην κορυφή του Μπιζανίου το 1912. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες για να μην πέσει η σημαία στα χέρια του εχθρού. Στο τέλος ο λοχίας που είχε απομείνει όρμησε στο ύψωμα αγκάλιασε τη σημαία κατρακύλησε αιμόφυρτος στην πλαγιά και όταν έφθασε στο διοικητή του τάγματος όρθιος ανέφερε : « Κύριε Διοικητά, έχω την τιμή να σας παραδώσω τη Σημαία ». Και έπεσε νεκρός.

Στις 27 Απριλίου οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Ο Τσολιάς Κωνσταντίνος Κουκίδης μόλις κατέβασε την Ελληνική Σημαία τυλίχθηκε μ΄ αυτή και για να μην την παραδώσει στους Γερμανούς, έπεσε στο κενό.

Η ιστορία μας είναι γεμάτη από τέτοιες περιστατικά  αυτοθυσίας και υπεράσπισης της Σημαίας μας. Πρόσφατο παράδειγμα, τα γεγονότα στη Δερύνεια το 1996, όταν ο Σολωμός Σολωμού έγινε ο ίδιος Σημαία και θυσιάστηκε για τα ίδια ιδανικά τα οποία συμβολίζει η γαλανόλευκη.

Σήμερα στη γιορτή της, σ΄ αυτό το Ιερό Σύμβολο της Πατρίδας και του Έθνους, τη γαλανόλευκη  Ελληνική Σημαία στα Σχολεία της Χώρας αλλά και σε όλα τα Ελληνικά Σχολεία όπου γης αποδίδουμε τις ύψιστες τιμές και παραδίδεται στον Πρώτο των Πρώτων, στον Άριστο των Αρίστων, στον καλύτερο Μαθητή ή Μαθήτρια που αρίστευσε τόσο για την επίδοση στα μαθήματα όσο και για το ήθος, για να εκπροσωπήσει το Σχολείο στις επίσημες εκδηλώσεις. Εύχομαι να φανούν αντάξιοι της μεγάλης τιμής που τους γίνεται και ελπίζω να την τιμούν πάντα.

Χρόνια Πολλά

 

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θερμαϊκού

Σοφία Ζηφκοπούλου – Παπακώστα

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ