Η ΘΑΛΑΣΣΑ

Παραλία ποταμός

Από τις πιο γνωστές παραλίες  ο ποταμός  νοτιοδυτικά της Επανομής .Οργανωμένη με ναυαγοσωστική κάλυψη και επιβραβευμένη με γαλάζια σημαία. Πεντακάθαρα νερά αμμουδιά με ψιλή άμμο. Εγκαταστάσεις beach volley  tenis και beach bar s σε όλο το μήκος της.

 

Το πιο εντυπωσιακό σημείο της τα απομεινάρια ενός πλοίου που βυθίστηκε πριν 40 χρόνια και που φαίνονται ακόμα τα φουγάρα του , το γνωστό «ναυάγιο».

  • Παραλία ποταμός

Παραλία φανάρι

Ξεχωριστή τοποθεσία, από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας είναι η ‘’Μύτη ‘’ της Επανομής ή παραλία ‘’Φανάρι’’. Φλερτάροντας σε δύο πλευρές του κόλπου ,η μία προς τη Θεσσαλονίκη και η άλλη προς Χαλκιδική, η μύτη χάνεται στο πέλαγος με μαγεία. 

 

Καταγάλανα νερά ,ατελείωτη χρυσή αμμουδιά και απέραντο γαλάζιο μέχρι το βάθος του ορίζοντα. Η πρόσβαση στην παραλία αυτή γίνεται μόνο με 4χ4 τζιπάκι η με τα πόδια (μισό χιλιόμετρο περίπου περπάτημα).

  • Παραλία φανάρι

Παραλία ναυάγιο

Βυθίστηκε πριν από 40 χρόνια, το γνωστό  «ναυάγιο» της Επανωμής. Κατά την περίοδο της δικτατορίας εκτελούσε εργασίες μεταφοράς χώματος. Με σκοπό να «μπαζώσει» έναν ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικής φυσικής ομορφιάς βιότοπο. Όπου κατοικούν εκατοντάδες είδη πανίδας και φύονται περίπου 2.500 είδη άνθη και φυτά.

 

Όλα αυτά ήταν έτοιμα να θυσιαστούν για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο Άγιος Αντώνιος έσωσε το βιότοπο. Καθώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε από την εταιρία που ανέλαβε το έργο. Σκούριασε και βούλιαξε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου γύρω στα 1970.

 

Λίγους μήνες αργότερα, το δικτατορικό καθεστώς απαλλοτρίωσε αναγκαστικά μία έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων. Η οποία κάλυπτε την περιοχή του Ποταμού και του Ναυαγίου καθώς και τον υδροβιότοπο. Στόχος ήταν η τουριστική αξιοποίηση, που δεν έγινε ποτέ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το δήμο  και τις προσπάθειές του και πλέον όλη η έκταση επεστράφη στην κυριότητα του δήμου.

  • Παραλία ναυάγιο

Παραλία Ν. Επιβατών

Η παραλία αυτή παντρεύει την εικόνα του ψαράδικου χωριού με την έντονη, σύγχρονη καλοκαιρινή διασκέδαση που ξεκινά από το πρωί στα δεκάδες beach bar που είναι απλωμένα σε όλο το μήκος της έως αργά την νύχτα.

  • Παραλία Ν. Επιβατών

Γαλάζιες σημαίες

Οι περισσότερες παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού διαθέτουν ρηχά και ήσυχα νερά που τις καθιστούν κατάλληλες για το κολύμπι και το παιχνίδι στη θάλασσα μικρών παιδιών.  Οι παραλίες, των Ν.Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, αλλά και αυτές του Πάλιουρα και της Επανομής είναι ιδανικές για οικογένειες που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους.  Επιπλέον, οι παραλίες της Περαίας, των Ν. Επιβατών,  και του Ποταμού Επανομής  διαθέτουν προστασία, γεγονός που τις καθιστά ακόμη ασφαλέστερες για το κοινό.

 

Τρείς «γαλάζιες σημαίες»  κοσμούν  τις ακτές του Δήμου Θερμαϊκού.Συγκεκριμένα, το πολυπόθητο διεθνές γαλάζιο σημαιάκι κέρδισαν οι ακτές στην Περαία, τους Νέους Επιβάτες, και της Επανομής, στη θέση Ποταμός.

 

Οι γαλάζιες σημαίες είναι ένα διεθνές σύμβολο, με το οποίο βραβεύεται η καθαριότητα και οργάνωση σε παραλίες και μαρίνες. Απονέμεται από το 1987 κάθε χρόνο σε όσες οργανωμένες ακτές και μαρίνες πληρούν αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, οργάνωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Θαλάσσια σπορ

Εάν είστε λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και αγαπάτε την ιστιοπλοΐα, τις καταδύσεις ή το surfing, ο Δήμος ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ προσφέρει το καλύτερο πεδίο για σπορ και δραστηριότητες.

 

Τρέξτε πάνω στα κύματα με μια ιστιοσανίδα ή πετάξτε πάνω από αυτά με ένα kite surf.

Ανακαλύψτε το εντυπωσιακό ναυάγιο της Επανωμής και έναν βυθό γεμάτο μυστικά που σας περιμένει.

Πάρτε το σκάφος σας και εξερευνήστε τα 50 km ακτογραμμής της περιοχής μας.

Πιάστε μόνοι σας ολόφρεσκα ψάρια με το καλάμι σας ή βουτώντας με το ψαροντούφεκο.

Λιμάνια & Αγκυροβόλια

Λιμάνια Χωρίς Τέλη Ελλιμενισμού
Αλιευτικό Καταφύγιο Αγγελοχωρίου, Αλιευτικό Καταφύγιο ΕπανομήςΛιμάνια Με Τέλη Ελλιμενισμού
Τέλη ελλιμενισμού μόνο στην καθορισμένη χερσαία και θαλάσσια ζώνη των λιμενικών εγκαταστάσεων του Δήμου Θερμαϊκού αλιευτικός & τουριστικός λιμένας Ν. Μηχανιώνας, και αλιευτικό καταφύγιο Ν.Επιβατών.

 

Οι συναλλασσόμενοι με οποιονδήποτε τρόπο ή οι κυκλοφορούντες εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων και των χώρων που έχουν εξομοιωθεί με ζώνη λιμένα του Δήμου Θερμαϊκού οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες και υποδείξεις του προσωπικού του Λιμενικού Γραφείου του Δήμου Θερμαϊκού και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και τις εντολές των αρμόδιων οργάνων.

Ταχ. Δ/νση : Κ.ΒΑΡΝΑΛΗ 2
Τ.Κ.: 57004 Ν.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ
Πληροφορίες: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΖΙΟΥΚΑΣ
Τηλ.: 23923 30328
e-mail: limenikogarfeio@gmail.com

ECOBEACH ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

ECOBEACH ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

ENTERTAINMENT – EDUCATION – COLLECTIVITY

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

 

Η εταιρεία ΑΑΕ παρουσιάζει την ολοκληρωμένη πρότασή της για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη της ακτής στην Αγία Τριάδα που εκτείνεται μεταξύ του κάμπινγκ και των ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας, σε μήκος 400 μ. περίπου. Εκτείνεται επίσης σε δύο οικόπεδα συνολικού εμβαδού 3,5 στρεμμάτων περίπου, που διαθέτει ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ επί της παραλιακής οδού και αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη ακτή. Οι εγκαταστάσεις δεν φράσσονται και διατίθενται δωρεάν χωρίς πληρωμή εισόδου.

Στις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις (video) του ECOBEACH ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ απεικονίζεται ο χώρος της ακτής και των δύο οικοπέδων με όλες τις εγκαταστάσεις σε λειτουργία.

 

https://www.youtube.com/watch?v=peoDoClVSG4

https://www.youtube.com/watch?v=YYvXfr3o5Eo&pbjreload=10

https://www.youtube.com/watch?v=tFWOrhavpKE

Photogallery
ECOPARK ΡΕΜΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

ECOPARK ΡΕΜΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ / ΜΠΑΞΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

ENTERTAINMENT – EDUCATION – COLLECTIVITY

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

 

ΕΠΑΙΝΟΣ TOURISM AWARDS 2019  

Η εταιρεία ΑΑΕ παρουσιάζει την ολοκληρωμένη πρότασή της για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη του ρέματος των Νέων Επιβατών του Δήμου Θερμαϊκού και του ευρύτερου χώρου του. Ο χώρος αυτός, λόγω της έντονης βλάστησης, μπορεί να αναδειχθεί σε ένα παράδειγμα αξιοποίησης αστικού πρασίνου, το οποίο μάλιστα απέχει ελάχιστα από τον κεντρικό δημόσιο δρόμο, που ενώνει τους Νέους Επιβάτες με την Περαία και την Αγία Τριάδα. Επίσης, λόγω της ομαλότητας του εδάφους, μπορεί να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους. Η πρόταση φέρει τον τίτλο ECOPARK ΡΕΜΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ/ΜΠΑΞΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ. Το ΕCOPARK αναπτύσσεται σε δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους και μπορεί να πραγματωθεί τμηματικά και σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως, για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, και τοπικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα και της φιλοξενίας.

Η πρόταση παρουσιάζεται σε 3D βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=GBjrLsonqAg

Photogallery
ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

δραστηριότητες για την ανάπτυξη και την προστασία του παράκτιου μετώπου

 

Ο Δήμος Θερμαϊκού συμμετέχει στην καμπάνια ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο οργανώθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΑΕ/Αξιοποίηση Ακτών Ελλάδος, που δημιούργησε την καμπάνια, υπό τη γενική διεύθυνση του δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων αρχίζει τον Δεκέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται το Σάββατο 22 Απριλίου 2018. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφαίρεση περιττών, καθαριότητα ακτών και ρεμάτων, δημιουργία υποδομών υγιεινής και  ΑΜΕΑ, πιλοτική εγκατάσταση δύο καινοτόμων προϊόντων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, Info Solar Kiosk και Αποδυτηρίων-Ντουζ Σπείρα, δενδροφυτεύσεις, αστρονομική βραδιά στον Φάρο Αγγελοχωρίου, αγώνα χειμερινής κολύμβησης στα ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας, περίπατο στον υδροβιότοπο Επανομής, εκδήλωση με το πολυφωνικό γυναικείο συγκρότημα STRINGLESS στην σκάλα Νέων Επιβατών. Όλες οι εκδηλώσεις θα κινηματογραφηθούν και το τελικό υλικό που θα προκύψει θα παρουσιαστεί στην τελετή λήξης.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ο Δήμος Θερμαϊκού  στοχεύει να προβάλει τις ιδιαιτερότητες των ακτών του κατά τη χειμερινή περίοδο και παράλληλα να εκσυγχρονίσει τις υποδομές τους, για να είναι επισκέψιμες οι ακτές καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της ΤΕΘ/Τουριστικής Εταιρείας Θερμαϊκού, της  Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και  Ανακύκλωσης, Καθημερινότητας & Πρασίνου, Τεχνικής Υπηρεσίας και Οικονομικών, του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου του Δήμου, και της ΑΑΕ/Αξιοποίηση Ακτών Ελλάδος.

Η συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, ώρα 11.30, στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός», Αιθ. D, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia. Στη συνέντευξη τύπου θα συμμετέχουν ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων.  

Photogallery
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

 

Χαιρετισμός Δημάρχου Θερμαϊκού

Όμορφος, φιλόξενος τόπος που αξίζεις να επισκεφτείς! Ο Δήμος Θερμαϊκού εκτείνεται απ’ την Περαία και τους Ν.Επιβάτες, την Αγ.Τριάδα, έως τη Μηχανιώνα ,τη  Κερασιά, το  Αγγελοχώρι, την Επανομή και το Μεσημέρι. Με μια ακτογραμμή του ξεπερνά τα 60 χιλιόμετρα με πεντακάθαρες πιστοποιημένες, δαντελωτές παραλίες, πανέμορφες αμμουδιές και οργανωμένες πλαζ. Είναι ένας Δήμος προικισμένος ,που συνδυάζει τη γοητεία  ενός γνήσιου, καταπράσινου ελληνικού τοπίου και το απαράμιλλο κάλλος των  ακρογιαλιών  των ελληνικών νησιών. Ναι, είναι ένας πανέμορφος Δήμος  που συνεχώς αναπτύσσεται Η  δική μας Διοίκηση – παρά τους χαλεπούς καιρούς - καθημερινά υλοποιεί μικρά και μεγάλα έργα που μέσω αυτών και με  την εφαρμογή  ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού, είναι αποφασισμένη να αναδείξει όλη την περιοχή πολύ γρήγορα σ’ έναν από τους καλύτερους πανελλαδικά τουριστικούς προορισμούς, προορισμούς που απευθύνονται σ’ όλες τις ηλικίες και σ’ όλα τα βαλάντια .

Για  πρώτη φορά  επί των ημερών μας γίνεται τακτικός καθαρισμός σ’ όλες τις παραλίες.

Οι πλαζ λειτουργούν με γαλάζιες σημαίες και έχουν αναβαθμιστεί με παροχή των απαιτούμενων ανέσεων και  οργανωμένων αναψυκτηρίων.

Σύντομα ανοίγει το παραλιακό μέτωπο Αγ. Τριάδας – Ν. Επιβατών (Μπαξέ) όπου επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια όαση χώρων αναψυχής και περιπάτου δίπλα στη θάλασσα.

Τα καραβάκια της θαλάσσιας συγκοινωνίας που ξεκινούν από το λιμάνι  της Θεσσαλονίκης  με προορισμό την Περαία, το Μπαξέ, και σύντομα ελπίζουμε την Αγία Τριάδα δίνουν το δικό τους   ιδιαίτερο χρώμα.

Σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, λαμβάνουν χώρα πολλές , πάρα πολλές πολιτιστικές γιορτές, λαογραφικά  δρώμενα, συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες.

Η στενή συνεργασία  του Δήμου με τους  επαγγελματίες,  αποτελεί εγγύηση  για τα φρέσκα παραδοσιακά πιάτα, από  αγνά προϊόντα ντόπιας παραγωγής σε άφθονη ποικιλία, αλλά και για την άψογη εξυπηρέτηση στα φιλόξενα καφέ  της περιοχής. Ο τόπος μας, με  θέα μοναδική  και ηλιοβασίλεμα  εφάμιλλο των πιο διάσημων ανά την Ελλάδα, έχει ένα ακόμη ασύγκριτο πλεονέκτημα, τους ανθρώπους του που τους χαρακτηρίζει η ευγένεια το φιλότιμο και η ατέλειωτη παραδοσιακή διάθεση φιλοξενίας. Οι φυσικές ομορφιές είναι προίκα του Δήμου μας, η ζεστασιά ,όμως, των κατοίκων του είναι χαρακτηριστικό ξεχωριστό. Οι προσπάθειες μας  θα συνεχίσουν άοκνες  γι΄ αυτό τον ιδιαίτερο τόπο που  αξίζει να ζεις και αξίζει να τον επισκεφτείς. Εξάλλου μη ξεχνάμε : ό,τι ωραίο είναι το αληθινό! Και ο δήμος μας ναι είναι αληθινός.

Δήμαρχος Θερμαϊκού

Γιάννης Μαυρομάτης

Επισυναπτόμενα αρχεία

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα
πλανο εκτακτων αναγκων
Ενημέρωση για την λειτουργία των σχολείων
Γενική γραμματεία προστασίας
Δημόσια διαβούλευση
πυλη διαμεσολαβισης
Προυπολογισμός
Οικονομικά στοιχεία
Κοινωνικο συσσίτιο
Κοινωνικό παντοπωλείο
Κοινωνικό φαρμακείο
Κοινωνικό φροντιστήριο
Βοήθεια στο σπίτι
Ομάδα εθελοντών
κεντρο κοινοτητας
Δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων